Samen buitenspelen in natuurspeeltuin op Lidwinapark

Foto: Natuurspeeltuin

Over een half jaar zal het Lidwinaveld omgetoverd zijn tot het Lidwinapark met een grote natuurspeeltuin. Het plan werd donderdag gepresenteerd. Omwonenden zijn enthousiast, maar maken zich ook zorgen over de overlast die het mee zich mee zal brengen.

Move Vught en de gemeente willen door heel Vught beweeg- en ontmoetingsplekken maken die bewoners van alle leeftijden uitnodigen om te bewegen. “We willen kinderen meer buiten laten spelen en bewegen en lekker vies laten worden, zoals dat vroeger ook was.” legt Jeroen Leenders van Move Vught uit. “De heilige graal van Move is ‘leef lang actief’ en dat willen we bereiken met verschillende beweeg hotspots. Dat doen we onder andere met beweegroutes en een BMX baan bij Ouwerkerk en nu ook met deze natuurspeeltuin. Er zijn steeds minder natuurlijke beweegmogelijkheden en op deze manier willen we bewegen in de openbare ruimte stimuleren. Nu is een speelplek vaak alleen voor de kleintjes met een wipkip en een glijbaan. Wij willen dat iedereen samen op één plek kan bewegen, van nul tot honderd jaar en dat het bewegen voor iedereen toegankelijk is.”

Natuurlijke materialen
Ontwerpbureau buroBlad heeft een grote natuurspeeltuin ontworpen. “Met natuurlijke materialen dagen we kinderen uit om zelf te ontdekken, fantaseren, verstoppen en meer.” aldus Peter Doornenbal. “Het gebied bestaat uit heuvels, begroeiing, water, een eilandje en keien. Het is ontwikkeld door te denken vanuit het kind, waarmee we het kind weer naar buiten willen krijgen. Ze spelen hier niet op speeltoestellen, maar in het landschap. Het landschap is het speeltoestel. En er is genoeg mogelijkheid voor interactie met de ouders, zodat iedereen samen kan spelen. In het midden van de natuurspeeltuin is een centrale plaats met zand en een waterelement. Deze is ook goed bereikbaar voor mindervaliden. Het watergebied bevat veel knotwilgen en een eilandje waar je over een boomstam naar toe kan. En er zijn drie heuvels om te rollebollen en in de winter vanaf te sleeën.”

Overlast
De aanwezigen reageerden enthousiast op het plan, maar maakten zich ook zorgen over de overlast die het met zich mee kan brengen. “Er zijn hier nu al veel hangjongeren die van alles slopen en troep achterlaten. Daar hebben we dagelijks last van. We zijn bang dat die overlast erger wordt.” Ook vragen ze aandacht voor de overlast van hondenpoep. De gemeente geeft aan te kijken naar de mogelijkheden om hier iets aan te doen, maar hoopt ook op de goedheid van de mens om de natuurspeeltuin mooi te houden. “We moeten betrokkenheid creëren om samen het park schoon te willen houden.”

Door Lisette Broess-Croonen

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen