Herdenking Herculesramp 24 jaar geleden

Foto: Gemeente Vught

Woensdag 15 juli 2020, is het 24 jaar geleden dat de Herculesramp zich voltrok. Het transporttoestel vervoerde de musici van het Fanfarakorps Koninklijke Landmacht, gelegerd in de Lunettenkazerne in Vught. 34 inzittenden kwamen om het leven.

Vandaag herdenken wij hen. Vandaag hangen onze Nederlandse vlaggen halfstok.

De Herculesramp is een vliegtuigramp die op 15 juli 1996 plaatsvond op Vliegbasis Eindhoven. De ramp met de Belgische C-130 Hercules kostte 34 inzittenden het leven.

Om twee minuten over zes ’s avonds stortte het transporttoestel met totaal 41 inzittenden, vier Belgische bemanningsleden en 37 jonge leden van het Fanfarekorps van de Nederlandse Koninklijke Landmacht op vliegbasis Eindhoven neer. De luchtverkeersleider vertelde de brandweercommandant na het neerstorten niet hoeveel passagiers er in het vliegtuig zaten. Hierdoor ging de brandweercommandant ervan uit dat er alleen bemanning in het vliegtuig zat, waardoor de brandweer eerst begon met bluswerk in plaats van reddingswerk.

De crash is in directe zin te wijten aan een zwerm vogels die tijdens de nadering in twee motoren aan de linkerkant van het vliegtuig terechtkwamen. Op lage hoogte besloot de bemanning om een doorstart te maken, en besloot bovendien om motor nr 3 uit te schakelen. Tijdens de doorstart maakte het vliegtuig een scherpe bocht naar links en verongelukte.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen