Programma naar aanleiding van de herdenking 75 jaar capitulatie van Japan

Foto: Brabant Remembers

Op 15 augustus 1945 eindigde door de capitulatie van Japan in het voormalige Nederlands-Indië de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. In het kader van het herinneringsjaar van Brabant Remembers tekent Theaterfestival Boulevard voor een programma over de grote invloed van de geschiedenis – generaties lang – op mensenlevens, families en de samenleving. 

Want wat weten nu werkelijk over drie eeuwen kolonisatie, de gruwelen van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en de kille ontvangst van de ruim 300.000 mensen die naar Nederland trokken? Een deel van hen kwam terecht in Brabant: in steden als Oss, Budel en in woonoord Lunetten, in de barakken van het voormalige concentratiekamp Vught.

Het verhaal van Indische Nederlanders, Molukkers en hun kinderen en kleinkinderen krijgt aandacht in een programma met een viertal onderdelen.

Televisie-uitzending
Een tv-programma met beelden van de Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië in het park Grevelingen ’s-Hertogenbosch. Nederlands-Indische en Molukse inwoners van Brabant vertellen over familiegeschiedenissen die in het koloniale Nederlands-Indië begonnen en doorlopen tot op de dag van vandaag. Met literaire en muzikale bijdragen van kunstenaars Robin Block, Lara Nuberg, Ellen Deckwitz en Esmay Usmany. Te zien op Omroep Brabant op za 15 augustus om 20.00 uur.

De Voorleessessies
Een 6-delige podcastserie met fragmenten uit Indische en Molukse verhalen en reflecties, voorgelezen door de auteurs zelf: Marion Bloem, Dido Michielsen, Maurice Seleky, Lara Nuberg & Lala Bohang, Sylvia Pessireron en Eveline Stoel. De serie is samengesteld door Romy Roelofsen (Muziektheaterplatform Het Geluid) en heeft een sounddesign van George Dhauw.

De Indië Monologen | BO TARENSKEEN
Twee avonden in het Openluchttheater Citadel met verhalen van mensen met een Indische achtergrond of sterke betrokkenheid bij de geschiedenis van Nederlands-Indië; schrijvers, musici, acteurs en kopstukken uit media en politiek. Maandag 24 augustus: Ricci Scheldwacht, Ellen Deckwitz en Reggie Baay. Dinsdag 25 augustus: Bodil de la Parra, Ronald Douglas en Mei Li Vos. Muziek: Astrid Seriese en Erwin van Ligten.

Bridge the distance | BOI AKIH
Op de laatste avond van Afzender Boulevard, zondag 30 augustus, vervlecht Boi Akih muzikale tradities van de Molukken en Bali met Nederlandse jazz, geïmproviseerde muziek, Indiase klassieke muziek, latin en traditionele Afrikaanse muziek. “Een band van wereldformaat” aldus de Volkskrant. Zangeres Monica Akihary zingt in haar vaders moedertaal – van het kleine Molukse eiland Haruku – die met uitsterven wordt bedreigd.

En verder
Over het Indische deel van het programma spraken Romy Roelofsen, Bo Tarenskeen en Vincent Wijlhuizen met journalist Wijbrand Schaap. Beluister de podcast op de site van het Cultureel Persbureau.

En journalist Martijn van der Zande ging voor zijn WSLKSHW wandelen met Boulevard-vrijwilligers Yaya & Eva en sprak met hen over de Molukse geschiedenis.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen