Een steenkolenmijn met groot prestige: Zeche Zollern

Foto: Ouderen Samen

In deze lezing laat Jef Halmans ons weer kennismaken met de steenkolenmijn, deze keer in Dortmund. Al eerder gaf Jef lezingen over de mijnbouw in Limburg, nu steken we de grens over naar Duitsland.

Hoewel je zwarte gebouwen verwacht rond de steenkolenmijnen, is b.v. de machinehal een indrukwekkend Jugendstil-portaal van staal en glas.

In het Ruhrgebied ontstond rond 1850 een enorme steenkolenindustrie. Nabij een of meer schachten kwamen dan een paar gebouwen die uitsluitend functioneel en zonder enige opsmuk waren. Dat werd anders rond 1900: mijndirecties wilden graag laten zien hoe machtig ze waren en lieten prachtige mijngebouwen ontstaan. Ook de nieuwste techniek moest geëtaleerd worden. Een mooi voorbeeld is de mijn Zollern II/IV in Dortmund, gebouwd in 1898 tot 1904. Deze prachtige mijn laat naast haar mooie gebouwen ook de invoering van de dan nieuwe (elektro-)techniek in de mijnbouw op een sprekende manier zien.

De gebouwen lijken eerder op een adellijke residentie dan op een mijn. Tegenwoordig zijn de fabrieksgebouwen allang een icoon van de industriële cultuur geworden. De mijn Zeche Zollern II/IV is nu ingericht als museum. In deze lezing volgen we de ontwikkeling van de mijn in al haar facetten.

Wij ontvangen je Corona-proef in de Rode Rik.

Donderdag 15 oktober 2020 | 14:00 – 16:00 uur | Rode Rik, Van Sonstraat 49, Vught | Entree € 2,– | Inschrijven verplicht op mailadres [email protected] of telefonisch 06-24 61 65 50. Maximaal 14 plaatsen beschikbaar. www.ouderensamen.nl

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen