Frank van Driel exposeert in kwartaalkast

Foto: Frank van Driel

In de kwartaalkast van DePetrus is tot het einde van het jaar een nieuwe mini-expositie te zien. Frank van Driel toont enkele van zijn gefotografeerde stillevens en portretten. In zijn werken verbindt hij vaak verleden, heden en toekomst en stipt hij op subtiele wijze actuele onderwerpen aan.

Van Driel heeft zich pas op latere leeftijd volledig op de kunst gericht. “Ik fotografeer al wel sinds mijn twaalfde, maar na een studie bedrijfskunde ben ik jarenlang consultant geweest. Toch bleek dat uiteindelijk niet mijn ding. Ik heb een paar modules gedaan bij de foto-academie en ben uiteindelijk van de ene op de andere dag geswitcht van carrière. Eerst was ik vooral commercieel fotograaf. In 2007 heb ik mijn eerste vrije werk serie gemaakt. Daar ben ik steeds verder in gaan groeien en nu maak ik alleen nog maar kunst en doe ik niets meer in opdracht. Dat gaat zo goed, dat ik nationaal en internationaal werken verkoop. Zo hangt er bijvoorbeeld een werk van 125 x 225 cm in een prachtig huis aan het Garda meer, maar ook in Kaapstad en Hong Kong.”

De Vughtenaar maakt vooral stillevens en naakten. “De stillevens zijn echt mijn signatuur. Ik heb een grote interesse in het verleden. Ik houd van oude vergeten vruchten en antieke voorwerpen, dus die gebruik ik veel. Ook thema’s als jagen, vissen en verbouwen komen vaak terug. Maar alles wel op zo’n manier dat je eigenlijk niet weet waar je naar kijkt. Ik nodig de kijker uit om te kijken en nog een keer te kijken en dan nog eens te kijken. Ook probeer ik ze vaak een beetje op het verkeerde been te zetten. Dat vind ik leuk. Ik fotografeer de stillevens alleen met daglicht, daar speel ik mee.”

In de kwartaalkast hangt onder andere het openingsbeeld uit zijn eerste serie ‘Dutch Delight’. Deze foto van een vrouw met een geweer vertelt mijn familiegeschiedenis. Deze vrouw draagt klederdracht, behalve de Walcherse kap. Mijn oma liep tot haar dood ook in klederdracht. Het geweer heb ik ooit van mijn vader gekregen. Het mooie aan deze foto is dat de loop altijd op je gericht is, waar je ook staat. Dit is ook meteen het werk dat ik het meeste heb verkocht.”

Ook hangen er twee werken met dode zwanen. “Hiermee wil ik actuele thema’s aanstippen. Het zijn schitterende dieren, maar op bepaalde plekken zijn er teveel van en brengen ze veel schade. Net als van veel exoten als rivierkreeften. Ook al zijn ze nog zo mooi, soms moeten de aantallen naar beneden. Hard maar wel de realiteit.”

Series:The Marriage
Title: Just The Pearl II
Year:2017
Location: Atelier ‘Het Pand’, ‘s-Hertogenbosch

Wie de werken wil zien, kan tot eind december terecht in DePetrus. Maar ook op de website www.frankvandriel.com en via zijn Instagram accounts frankvandriel_ en frank_vandriel.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen