Bijzonder eerbetoon aan groene baret

Met negen groene baretten liep Henk Buiteman (82) gisteren zijn eigen parade. Speciaal voor hem waren deze mannen naar Vught gekomen, want de eerstvolgende officiële parade zal hij niet meer meemaken.

Voor Buiteman betekent de groene baret alles. Hoewel hij slechts achttien maanden bij het Korps Commandatroepen zat, is hij hier volgens zijn kinderen altijd trots op geweest en loopt het als een rode draad door zijn leven. “Commando ben je voor je leven en de groene baret is zijn alles. Die mag ook niemand anders aanraken. Elke vijf jaar is er een reünie met parade, waar hij altijd naar toe ging. In 2017 ging het lopen zo lastig, dat hij halverwege moest afhaken. Daarom zeiden we dat we hem in 2022 wel met de rolstoel zouden duwen.”

Maar de parade van 2022 zal Henk Buiteman niet meer meemaken. “Twee weken geleden kregen we te horen dat hij acute leukemie heeft en in die twee weken is hij al flink achteruit gegaan. Daarom wilden we hem graag dit afscheid geven en dat moest ook nog op hele korte termijn. Dat er zoveel groene baretten zouden reageren, hadden we nooit verwacht. Maar dit is óók echt het Korps Commandotroepen.”

Buiteman maakte met de commando’s een kleine parade vanaf zijn huis. Onderweg stonden vele familieleden en vrienden langs de kant te klappen. En na een laatste eerbetoon van de commando’s dronken de mannen samen nog een biertje. “Onze vader heeft al zijn energie van de dag gestoken in dit moment en hij heeft er echt van genoten. Dit is echt heel erg bijzonder.”

Tekst Lisette Broes
Foto’s Cees Ringelberg

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen