Kennismaking Toine van de Ven – PvdA-Groenlinks

Op 18 november vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Omdat Helvoirt per 1 januari bij de gemeente Vught komt, vinden deze verkiezingen anderhalf jaar eerder plaats dan normaal. Wij stellen de deelnemende partijen en hun lijsttrekkers aan je voor.

Toine van de Ven (38) is lijsttrekker van PvdA – Groenlinks en momenteel ook wethouder in de huidige coalitie. Buiten de politiek is hij betrokken bij Scouting Vught-Noord, Jeugd Aktief en de carnavalsvereniging De Kaoter is veur Laoter.

Hoe lang ben je al politiek actief?
“In mijn studententijd was de val van het kabinet Balkenende I. Op dat moment heb ik me landelijk aangesloten bij Groenlinks. Ik had heel sterk de behoefte om mee te werken aan verandering in de politiek. In 2006 ben ik raadslid geworden van PvdA-Groenlinks in Vught en in 2014 was ik voor het eerst lijsttrekker. Sinds tweeëneenhalf jaar ben ik namens de partij ook wethouder en ik hoop daar nog een termijn aan vast te kunnen plakken.”

Waarom heb je gekozen voor deze partij?
“Ik vind sociale issues en een groene leefomgeving heel erg belangrijk. Dat vindt Groenlinks ook.”

Hoe is de samenwerking met de Helvoirtse politiek gegaan?
“We zijn vrij snel uitgekomen bij een samenwerking met Progressief ’96. Dat is een linkse partij met veel leden die verbonden zijn aan de PvdA en Groenlinks. Er was direct een klik en de samenwerking is vanaf het begin vloeiend verlopen. Wij zijn nu de partij met de meeste Helvoirtse leden op de kieslijst, waaronder ook bekende Helvoirtenaren. We moeten nog veel over elkaar leren, maar dat komt zeker goed. Onze partij is er voor alle drie de dorpen: Vught, Helvoirt en Cromvoirt. Het is belangrijk om verder te kijken dan alleen je eigen dorp. We zijn er voor alle inwoners uit de hele gemeente.”

Wat zijn jullie belangrijkste standpunten?
“Meer betaalbare woningen is ons belangrijkste speerpunt. We hebben er al voor kunnen zorgen dat de bouw van meer dure woningen is tegengehouden. Nu moeten de betaalbare woningen nog daadwerkelijk gebouwd worden, maar dat gaat gebeuren. Daarnaast vinden we het erg belangrijk om de klimaatverandering tegen te gaan en meer schone energie te gebruiken die voor iedereen betaalbaar is.”

Hoe moet de nieuwe gemeente eruit gaan zien?
“Onze slogan ‘vol nieuwe energie’ is een knipoog naar de nieuwe gemeente. Helvoirt, Vught en Cromvoirt kunnen elkaar veel energie brengen. In Helvoirt pakken de bewoners veel dingen zelf aan, daar kunnen we in Vught wat van leren. Vught kan Helvoirt weer helpen met voorzieningen die daar niet meer zijn, zoals een bibliotheek, Move en cultuureducatie. De dorpen moeten elkaar versterken. Ook staan wij voor ‘3 groene dorpen, 1 sociaal hart’. We hebben drie mooie dorpen in een schitterende omgeving, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Dat moet je koesteren en versterken. We moeten samengaan in onze sociale kracht en dat met elkaar waarmaken.”

www.pvda-gl.nl 

www.vught.nl/verkiezingen

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen