Kennismaking Rutger Jans – CDA

Op 18 november vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Omdat Helvoirt per 1 januari bij de gemeente Vught komt, vinden deze verkiezingen anderhalf jaar eerder plaats dan normaal. Wij stellen de deelnemende partijen en hun lijsttrekkers aan je voor.

Rutger Jans is lijsttrekker van CDA. Hij woont al dertig jaar in Vught en is niet van plan hier ooit nog weg te gaan. Buiten de politiek is hij betrokken bij de Vincentiusvereniging Vught en het Anthonie Pijpersfonds, een stichting die zich bezighoudt met armoede door verslavingsproblematiek. Ook is hij actief voor de Parochie Heilige Johannes (Sint Jan).

Hoe lang ben je al politiek actief?
“Ik ben in 2017 bij het CDA gekomen en daar ook meteen burgerraadslid geworden. Maar ik ben wel altijd al politiek geïnteresseerd geweest. Ik kom uit een bestuurlijke familie, waarin mijn vader en opa burgemeester waren. Het burgerraadslidmaatschap heb ik tot nu toe goed ingevuld denk ik, onder andere op financieel gebied. Nu hebben ze me gevraagd om lijsttrekker te worden.”

Waarom heb je gekozen voor deze partij?
“Ik ben zelf praktiserend katholiek. Het christelijke gedachtengoed van het CDA spreekt me aan, vooral op sociaal gebied. Het zorgen voor een goede harmonieuze gemeenschap, de natuur en solidariteit met degenen die het moeilijk hebben.”

Hoe is de samenwerking met de Helvoirtse politiek gegaan?
“In 2019 zijn we begonnen om elkaar te leren kennen met een gezamenlijke fietstocht door Helvoirt. Helvoirt is een hele andere gemeenschap dan Vught. Ze hebben een andere, praktische aanpak van problemen. Dat kan in Vught een stuk beter. Hier wordt de mening van de oppositie ook veel te weinig meegenomen. De top vijf van het CDA bestaat nu uit drie Vughtenaren en twee mensen uit Helvoirt en het is een prima team dat werkt als een geoliede machine. We hebben elkaar goed leren kennen door samen ons partijprogramma uit te werken. Ik ben heel blij met het resultaat.”

Wat zijn jullie belangrijkste standpunten?
“We hebben drie punten die voor ons heel belangrijk zijn. De eerste is de woningbouw. De afgelopen coalitie heeft alleen maar (middel)dure woningen gebouwd om geld op te halen voor de N65 en het spoor. Hierdoor zijn er nu te weinig betaalbare woningen voor starters, jongeren en senioren. De sociale woningbouw is op de nullijn gezet. Dat is belachelijk. Het tweede punt is een open en transparant bestuur. Het valt ons op dat in het huidige bestuur veel plannen worden gepresenteerd waar niets meer aan veranderd kan worden. Wij ergeren ons daar behoorlijk aan. We willen de inwoners vertellen wat er speelt, wat we willen en wat we besluiten. We staan daarbij open voor overleg en inspraak en leggen graag verantwoording af. Ook willen we per direct de rekenkamer terug. Deze is in Vught buiten werking gezet en dat moet veranderd worden. Ons derde punt zijn de gemeentefinanciën. De schuldenlast is veel te groot geworden. Er is daardoor geen enkele ruimte voor een nieuw beleid en geen geld om tegenslagen op te vangen. We moeten de gemeentebegroting kritisch onder het vergrootglas leggen om te kijken of het eenvoudiger en goedkoper kan. Doen we dat niet of niet snel genoeg dan verliezen we als gemeente onze grip op eigen zelfstandigheid.”

Hoe moet de nieuwe gemeente eruit gaan zien?
“Ik zou graag een gemeente zien die goed bestuurd wordt. Sport, cultuur en het gemeenschapsleven verdienen meer aandacht en geld. Die zaken verbinden de inwoners en zijn ook heel belangrijk voor de vorming van kinderen. Daarnaast zie ik graag een gemeente die stappen zet in duurzaamheid en klimaat. Bijvoorbeeld met zonnecellen en isolatie van woningen kunnen we al snel stappen zetten.”

www.cda.nl/noord-brabant/vught

www.vught.nl/verkiezingen 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen