Mantelzorgpluim voor mantelzorgers

Wethouder Saskia Heijboer en leden van het Mantelzorgteam Vught zijn afgelopen dinsdag op de fiets gestapt om meer dan tachtig mantelzorgpluimen uit te reiken. Op 10 november was het de landelijke dag van de mantelzorg en met de pluimen wil de gemeente haar waardering uitspreken voor haar mantelzorgers.

Normaal gesproken organiseert de gemeente altijd iets gezelligs voor de mantelzorgers, zoals een lunch, high tea of workshops. Nu we met corona te maken hebben, kon dat niet doorgaan. “Toch wilden we graag iets doen voor onze mantelzorgers, juist ook nu het met corona nog zwaarder voor ze is.” vertelt Heijboer. “Dagbestedingen en dergelijke hebben eerder al stilgelegen en liggen nu weer stil, waardoor er een extra beroep op mantelzorgers werd gedaan. En dat zijn er een hoop, want één op de drie Nederlanders van zestien jaar of ouder zorgt in meer of mindere mate voor iemand anders. Daar zijn ook veel jonge mantelzorgers bij.”

Mantelzorgkaart

Het idee ontstond om de mensen een dikke pluim te bezorgen. “We zijn met de fiets langs de mensen gegaan en hebben ze een leuk pakketje gebracht. Daarin zaten een kadobon, folder van Wegwijs +, flyers van Vught voor Elkaar en Welzijn Vught, zorgpas en een pen van Vughterstede, Vivent en Welzijn Vught. En een Mantelzorgkaart met een tekst die ik zelf geschreven heb. Ik weet namelijk heel goed hoe het is om mantelzorger te zijn. Al in mijn jeugd werd ik zelf mantelzorger voor mijn moeder en later nog voor mijn vader, twee tantes en schoonmoeder. Je kiest er zelf niet voor om mantelzorger te worden, dat overkomt je. Het komt op je pad en je doet het gewoon. Maar zo gewoon is dat eigenlijk niet. Er zijn mooie momenten, maar soms is het ook gewoon heel erg zwaar.”

Helvoirt

Ook de mantelzorgers in Helvoirt kregen een pakje van de gemeente Vught. “We wilden ze zo alvast welkom heten in Vught en wegwijs maken in onze gemeente. In hun pakje zat een bon voor vier Vughtenaartjes, flyer over mantelzorgondersteuning in Vught, twee zorgpassen, een mantelzorgkaart speciaal voor Helvoirt en folders van Vughterstede, Vivent en Welzijn Vught.” De wethouder was blij met de reacties van de mensen waar ze aan de deur kwam. “Mensen waarderen het echt dat we ondanks corona iets hebben georganiseerd. En aan de deur ontstonden af en toe echt ontroerende gesprekken. Het is maar een klein gebaar, maar ik vind het belangrijk om onze waardering uit te spreken voor al die mantelzorgers.”

Campagne

Afgelopen maandag gaf minister Hugo de Jonge het startsein voor de landelijke campagne ‘Deel je zorg’. Deze campagne is bedoeld om mantelzorgers te stimuleren om over hun zorgen te praten en hulp te zoeken. Want het is belangrijk dat mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen en hulp vragen als dat nodig is. In Vught staat het mantelzorgteam voor ze klaar, een team waar Heijboer trots op is. “Als gemeente proberen we de taken van de mantelzorgers enigszins te verlichten. We hebben een mooi team opgezet, samen met Vughterstede, Vivent en Welzijn Vught. We hebben een team mantelzorgconsulenten en een goed team mensen eromheen. Dit mantelzorgteam is gevormd in de periode dat ik nu wethouder ben en ik ben echt blij dat ik dit waar heb kunnen maken. Zorg zit echt in mijn hart en ik ben er trots op dat we in Vught nu een solide sociaal domein hebben.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen