Boek over Vught en Cromvoirt: twee bijzondere dorpen

Sinds afgelopen zaterdag is het boek ‘Twee bijzondere dorpen’ te koop. Een boek dat de bijzondere geschiedenis belicht van de dorpen Vught en Cromvoirt. De rode draad zijn de eigenaardigheden van deze dorpen die ze anders maken dan andere dorpen.

De geschiedenis van de dorpen gaat terug tot in de middeleeuwen. De eindredacteuren Ottie Thiers en Ad van den Oord nemen beide een aantal hoofdstukken voor hun rekening. Zo schrijft Van den Oord over het ontstaan van het spoor- en wegenstelsel, de groei van landgoederen en de komst van kloosters en katholieke instellingen. Ottie Thiers vertelt meer over haar nieuwe ontdekkingen rondom de Slag van Lekkerbeetje en de invloed van het krijgsbedrijf op de dorpen, alsook over de PI Vught. Andere auteurs hebben hoofdstukken gewijd aan onder meer Kamp Vught, het Molukse woonoord Lunetten en de geschiedenis van Cromvoirt.

Napoleon

Het boek zou eigenlijk gepresenteerd worden tijdens een feestelijke bijeenkomst, maar ook hier gooide corona roet in het eten. Als alternatief kreeg burgemeester Roderick van de Mortel het eerste exemplaar aangereikt uit handen van niemand minder dan Napoleon. In 1810 draafde de Fransman al eens op zijn paard door Vught en Cromvoirt op weg naar Den Bosch. Nu stond hij op de trap van het raadhuis om het boek te overhandigen.

Te koop

‘Twee bijzondere dorpen’ wordt uitgegeven door Stichting Erfgoed Vught en Bruna Vught. Het is te koop bij de Bruna in Vught, Adr. Heinen in Den Bosch en bij DePetrus. Het boek kost 39,50 euro.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen