‘Gemeenten, blijf investeren in openbare toiletunits’

Foto: Pixabay

Gemeente Vught staat op de 6e plaats van de ranglijst van de toiletvriendelijkste gemeenten van Nederland. Nummer 1 op de lijst is Druten. De lijst is samengesteld door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), in samenwerking met HogeNood die onder meer een app heeft met zowel openbare als opengestelde toiletten.

Nieuw dit jaar is dat voor het eerst alle 355 gemeenten bij het onderzoek zijn meegenomen. Voor het eerst is ook een nieuwe berekening gebruikt waarin gemeenten extra punten krijgen voor openbare toiletunits, goede spreiding van toiletten en rolstoeltoegankelijkheid. Op de ranglijst staat Waalwijk 8e, Heusden 248e, Altena 228e en de gemeente ‘s-Hertogenbosch 131e

Horecasluiting
Bernique Tool, directeur MLDS zegt: “Juist in deze tijd van horecasluiting zien we hoe groot en kwetsbaar het tekort aan toiletten echt is. Wij vinden het onverteerbaar dat mensen in een isolement raken vanwege een gebrek aan toiletten. We roepen gemeenten daarom ook op om te blijven investeren in zelfreinigende, toegankelijke, openbare toiletunits.”

MDLS streeft naar een situatie waar om de 500 meter een toilet beschikbaar is.

7000 toiletten
Dit jaar is ook gekeken naar hoeveel inwoners in een gemeente een openbaar toilet moeten delen. Zo wordt duidelijk welke gemeenten wel voorzieningen bieden als de horeca gesloten is en winkels minder tot geen passanten meer op hun toilet toelaten, zoals op dit moment het geval is. Op de ranglijst staat buurgemeente Beuningen op plek 326 en Nijmegen op plaats 96.

Van de 7000 toiletten die in de HogeNood-app staan, zijn er slechts een kleine 600 toiletunits in de openbare ruimte. Daarvan zijn er zo’n 430 altijd open. Ter vergelijking: in het centrum van Parijs staan zo’n 750 openbare toiletten voor iets meer dan 2 miljoen inwoners, per inwoner dus meer dan tien keer zoveel.

Bewustwording
Hjalmar Duif, mede-eigenaar van App-vise en medebedenker van de app HogeNood: “Gemeenten hebben een belangrijke rol in het beschikbaar stellen van toiletten. Gelukkig komen we op het punt dat er steeds meer mensen inzien hoe belangrijk dit is. De coronaperiode heeft meer bewustwording gecreëerd met het sluiten van horeca en openbare gebouwen. Zo heeft iedereen zich kunnen verplaatsen in mensen voor wie het al lastig was. Met de HogeNood-app kunnen gemeenten snel inspelen op deze veranderingen door bijvoorbeeld tijdelijke mobiele toiletten te plaatsen en deze direct vindbaar te maken met de app.”

Reacties