Family Stranger over gedetineerden en hun gezinnen

Foto: Lisette Broess-Croonen

Vandaag wordt een bijzonder boek gelanceerd. ‘Family Stranger’ is een fotoboek over de gezinnen van (ex-)gedetineerden. Die gezinnen zijn ook ‘veroordeeld’ en zitten thuis ook een straf uit. Wiosna van Bon hoopt met dit boek meer bewustwording te krijgen voor deze gezinnen.

Van Bon maakte de eerste foto’s als onderdeel van haar afstudeerproject aan de foto-opleiding, ruim drie jaar geleden. “Voor dat project moest ik een verhaal verbeelden in mijn eigen stijl. Ik was benieuwd naar het leven van gedetineerden. Bij Exodus (een vereniging die gedetineerden helpt om hun leven weer op te bouwen na de tijd in de gevangenis) ben ik vrijwilligerswerk gaan doen en daar is het balletje gaan rollen. Ik werd me bewust van de gezinnen die bij de gedetineerden hoorden. Je vergeet makkelijk dat er een familielid vastzit aan een gedetineerde.”

Onderzoek

“Ik wilde uiteindelijk meer doen met die onderwerp en ik ben intensief onderzoek gaan doen. Door emotie in beeld te brengen kan ik een verhaal vertellen. Dat heb ik in het project ‘Family Stranger’ gedaan. Ik heb mijn foto’s als expositie laten zien in onder andere gevangenissen. Aan de personeelsleden en de families die op bezoek kwamen. Ondertussen was ik in contact gekomen met Terry Akins die ook in zo’n situatie zat. Tijdens presentaties vertelde hij zijn eigen verhaal. Bij het gevangenispersoneel kwamen de verhalen wel binnen.”

Bewustwording

Na de expositie wilde de Bossche fotografe een boek gaan maken. “Ik heb vijfentwintig gezinnen geïnterviewd en mocht zelfs dagboeken lezen die ze naar elkaar schreven. Het is een interessant verhaal dat je niet vaak hoort. Deze gezinnen zijn in zekere zin ook veroordeeld. Er begint wel wat te veranderen, maar er kan voor hen nog veel verbeterd worden. Ieder gezin heeft zijn eigen verhaal, maar net als bij een rouwproces doorlopen ze allemaal bepaalde fases. Ik wil de buitenwereld graag meer inzicht geven in hun verhaal en een bewustwording kweken. Er moet over gepraat kunnen worden. In de dummy die ik voor mijn afstuderen maakte, stonden alleen wat quotes. Nu staat er meer tekst in om de verhalen duidelijker te maken.”

Ethiek

Als documentair fotograaf maakt Van Bon vaak fotoverhalen over ethiek. “Verhalen die schuren, die spreken me aan. Ik wil proberen de mensen te begrijpen en het beeld opschudden dat je vooraf al van iemand hebt. Ik heb altijd interesse gehad in identiteit en gedrag en ik werk graag met onderwerpen waarbij vragen opborrelen. Dat was hier ook zo.”

PI Vught

Voor de foto’s binnen de gevangenis fotografeerde Van Bon vooral in de PI in Vught. “Het boek speelt zich af tussen twee werelden, in en buiten de gevangenis. In het boek komen gezinnen en personen aan het woord. Zij nemen je als lezer mee in hun ervaringen en gedachten. Ik wilde het boek heel graag uitgeven bij The Eriskay Connection. Deze uitgever is net als ik geïnteresseerd in projecten die relevante kwesties in kaart brengen en verhalen vertellen die inzicht geven in de wereld waarin we leven. Gelukkig wilden zij ook met mij werken. Bij het maken van mijn boek heb ik heel veel hulp gehad van Rob van Hoesel en Liza Szabo en daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Te koop

Het boek ‘Family Stranger’ is vanaf vandaag, 1 december, voor 32 euro te verkrijgen bij de website van de uitgever: www.eriskayconnection.com of via bol.com.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen