TV-tip Soundtrack van de Bevrijding

Foto: NMKV

TV-programma ‘Soundtrack van de Bevrijding’ Met bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught op dinsdag 8 december 2025 uur, NPO2. Leo Blokhuis bezocht het museum in het voorjaar voor een gesprek met Heddy Lester, later heeft hij oud-gevangene Joke Folmer thuis opgezocht.

Muziekkenner en verhalenverteller Leo Blokhuis neemt in het tv-programma ‘Soundtrack van de Bevrijding’ de kijker mee op een muzikale reis door de oorlogsjaren. Hij toont verrassende en ontroerende verhalen die schuilgaan achter bekende en minder bekende liedjes. Blokhuis bezocht Nationaal Monument Kamp Vught voor een gesprek met artiest Heddy Lester, wiens ouders elkaar leerden kennen in het kamp. Haar moeder Louise de Montel was zangeres en zong in het kamp het ‘Ave Maria’ bij het prikkeldraad. Heddy Lester: “De SS stond te luisteren. Het héle kamp viel stil.”

Oud-gevangene van Kamp Vught en verzetsheldin Joke Folmer (1923) vertelt thuis op Schiermonnikoog over de Franse liedjes waarmee ze zichzelf en haar medegevangenen in de dodencel in het beruchte Oranjehotel in Scheveningen op de been hield. In Zeeland is Leo Blokhuis getuige van een hele speciale uitvoering van ‘Summertime’ uit Porgy & Bess door Oscar Harris, het lievelingsnummer van de Surinaamse geallieerde marinier Frank Koulen. Hij bracht Terneuzen en de rest van Nederland naast de vrijheid ook de jazz, de muziek van de vrijheid, die hij meenam vanuit New York.

Indrukwekkende verhalen
Blokhuis heeft aandacht voor de vele muzikanten die er niet meer zijn, zoals de tieneridolen Johnny en Jones. Deze twee Joodse Amsterdammers werden gevangen genomen in Kamp Westerbork, waar ze door gingen met muziek maken en het nummer ‘Westerbork Serenade’ schreven. Ze mochten het kamp uit om het nummer op te nemen; bij terugkomst werden ze direct vanuit Westerbork gedeporteerd, waarna ze overleden in Bergen-Belsen.
Vanuit Hotel de Wereld in Wageningen, de plek waar de voorwaarden van de capitulatie in 1945 werden besproken, rijgt Leo Blokhuis (bekend van o.a. ‘Top 2000 à gogo’) de muziek en verhalen van de Tweede Wereldoorlog aaneen tot een indrukwekkende soundtrack. Achter veel bekende nummers blijken indrukwekkende verhalen schuil te gaan. Zoals het nummer ‘Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan’, een gevoelige ‘oorlogshit’ uit 1943. Achter dit mooie liedje zit een pijnlijke familiegeschiedenis. De kracht van muziek in oorlogstijd, gebruikt voor goed en kwaad, is indrukwekkend en onmiskenbaar.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen