‘Soundtrack van de Bevrijding’ bezoekt Vught

Foto: NPO2

In het programma ‘Soundtrack van de bevrijding’ gaat Leo Blokhuis dinsdagavond 8 december, op een muzikale reis door de oorlogsjaren. Hij deed voor het programma onder andere Nationaal Monument Kamp Vught aan en ging in gesprek met verzetsheldin Joke Folmer, die in Vught gevangen zat.

In het programma komen verrassende en ontroerende verhalen aan bod die schuilgaan achter bekende en minder bekende liedjes. Zo wordt het verhaal verteld van ‘Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan’ en wordt duidelijk wie in Kamp Vught het ‘Ave Maria’ zong.

Joke Folmer

Blokhuis bezocht Nationaal Monument Kamp Vught samen met artiest Heddy Lester, wiens ouders elkaar leerden kennen in het Vughtse concentratiekamp. Ook ging hij op bezoek bij oud-gevangene Joke Folmer. De verzetsheldin vertelt over de Franse liedjes waarmee ze zichzelf en haar medegevangenen op de been hield. Daarnaast hoorde Blokhuis in Zeeland een bijzondere versie van ‘Summertime’ uit Porgy & Bess. Dit was het lievelingslied van een Surinaamse geallieerde militair, die Nederland niet alleen de vrijheid bracht, maar ook kennis liet maken met de Jazz. En er is aandacht voor de vele muzikanten die er niet meer zijn, zoals twee Joodse Amsterdammers die in Kamp Westerbork het lied ‘Westerbork Serenade’ schreven. Zij kwamen om het leven in Bergen-Belsen. Aan de andere kant werd muziek ook gebruikt als propaganda. Zo zong Marlene Dietrich het nummer ‘Lili Marleen’ op Nederlandse bodem.

Muziek in oorlogstijd

‘Soundtrack van de Bevrijding’ vertelt de verhalen en speelt de muziek die in de jaren 40-45 veel meer was dan vrijblijvend vermaak. Het vertelt de kracht van muziek in oorlogstijd, die werd gebruikt voor zowel goed als kwaad.

Het programma is dinsdag 8 december te zien op NPO2 om 20.25 uur. www.npostart.nl/soundtrack-van-de-bevrijding.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen