Coalitie met Gemeentebelangen lijkt onhaalbaar

Foto: Gemeente Vught

Nu de eerste gesprekken tot vorming van een nieuwe coalitie zijn afgerond, lijkt het erop dat Gemeentebelangen niet in de nieuwe coalitie zal terugkomen. Alleen de VVD heeft vertrouwen in een coalitie met de grootste Vughtse partij. Daarom zullen nu besprekingen gaan plaatsvinden voor een brede midden-coalitie.

Informateur Bert Pauli was door Gemeentebelangen gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken voor een nieuwe coalitie. Na gesprekken met alle partijen bleek een voortzetting van de huidige coalitie met aanvulling van D66 of CDA niet haalbaar. Volgens Pauli ligt het nu voor de hand om formatiebesprekingen voor een brede midden-coalitie, bestaande uit D66, PvdA-Groenlinks, VVD en CDA te starten. D66 moet hiervoor een nieuwe formateur aanstellen.

Onderlinge verhoudingen

Volgens Pauli lijken de verslechterde onderlinge verhoudingen de doorslag te hebben gegeven in de uitgesproken coalitievoorkeuren. De onderlinge Vughtse verhoudingen leken volgens hem belangrijker te zijn dan de inhoud. Volgens Pauli staan de politieke verhoudingen onnodig op scherp. Hij roept op om te investeren in betere verhoudingen in de raad. Er zijn volgens hem te veel persoonlijke aanvallen geweest, waarbij het inhoudelijk debat naar de achtergrond is verdrongen.

Aandachtspunten

Pauli geeft nog enkele aandachtspunten mee voor het vervolgproces. Hij adviseert geen dichtgetimmerd bestuursakkoord te schrijven, maar een beleidsprogramma in hoofdlijnen met helder omschreven doelstellingen en meetpunten voor de raad. Ook roept hij op om inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven actief bij het formatieproces te betrekken. Bij de formatiebesprekingen adviseert hij om eerst te praten over de onderwerpen die relevant zijn en discussie opleveren. Er liggen behoorlijke verschillen die overbrugd moeten worden. Tot slot vindt Pauli dat de grootste uitdaging voor de komende regeerperiode is dat Vught, Helvoirt en Cromvoirt één gemeente gaan vormen. Hij roept de partijen op om ervoor te zorgen dat de Helvoirtenaren zich herkennen in de samenstelling van het college en dat de positieve effecten van de samenvoeging snel zichtbaar zijn.

www.vught.nl/advies-informateur

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen