Nationaal Monument Kamp Vught treedt toe tot Canonnetwerk

Foto: Jan van de Ven

Als eerste museum in Noord-Brabant is Nationaal Monument Kamp Vught toegetreden tot het Canonnetwerk. Ter ere hiervan bracht minister Ingrid van Engelshoven een bezoek aan het herinneringscentrum en onthulde, samen met oud-gevangene Marie Verbraeken, één van de vijf ‘objecten ter herinnering’.

Het object dat de minister en Marie Verbraeken onthulden, is het poppetje van Riek Snel. Zij maakte dit poppetje in het kamp voor haar man Jo, nadat die ontsnapt was. Het popje was een soort zelfportret van Riek in kampkleding. Ze gebruikte haar eigen kleding en haar om het popje te maken. Riek overleefde de oorlog niet, Jo wel. De andere vier objecten in de tentoonstelling zijn een kamppak, een knijpkat die werd gemaakt in het Philips-commando, het crematorium en het kindermonument. Het kindermonument staat in de canon onder het venster Anne Frank, omdat het een symbool is voor de Jodenvervolging. De andere vier objecten passen binnen het venster Tweede Wereldoorlog.

Geschiedenis

Volgens minister Van Engelshoven gaat geschiedenis pas leven als je ergens naar toe kunt om verhalen te horen en objecten te zien. Nationaal Monument Kamp Vught is één van die plekken waar dat kan. Volgens directeur Jeroen van den Eijnde is het belangrijk om geschiedenis door te geven en een brug te slaan tussen toen en nu. “Dat is, zeker op plekken als die van het voormalige Kamp Vught, heel belangrijk. Wij doen dat door bijzondere verhalen te vertellen bij soms ogenschijnlijk heel gewone objecten. Er zijn nog maar heel weinig mensen die de oorlogsjaren zelf bewust hebben meegemaakt, zoals Marie Verbraeken. Mensen zoals Marie inspireren ons. De verhalen zullen ook in de toekomst mensen raken en inspireren. Precies waar wij als herinneringscentrum voor staan.”

Canonnetwerk

De Canon van Nederland vertelt in vijftig vensters met mensen, gebeurtenissen en voorwerpen de geschiedenis van Nederland. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en historische plaatsen de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen: het Canonnetwerk. Zij presenteren topstukken van de Canon in de eigen context en trekken samen op in programmering en campagne. Nationaal Monument Kamp Vught is het eerste museum in Noord-Brabant dat toetreedt tot het Canonnetwerk.

www.nmkampvught.nl en www.canonvannederland.nl

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen