MOVE Vught helpt Zwaluw V.F.C. bij clubkadercoaching

Jeroen Leenders (MOVE Vught) en Jacco de Koning (Zwaluw V.F.C.)
Jeroen Leenders (MOVE Vught) en Jacco de Koning (Zwaluw V.F.C.)
Foto: MOVE Vught

MOVE Vught en Zwaluw V.F.C. slaan de handen ineen met een project voor clubkadercoaching. Jeroen Leenders zal namens MOVE een jaar lang bij de voetbalclub aan de slag gaan met het begeleiden en opleiden van trainers en coaches.

Zwaluw V.F.C. wil graag een kwaliteitsslag maken met de training en coaching op pedagogisch en didactisch vlak. Hiermee hopen we ook het plezier, de motivatie en spelbeleving te verhogen bij zowel de trainers als de spelers. Dat doen we op het veld zelf, maar ook tijdens informatieavonden voor de trainers. Dan leggen we bijvoorbeeld ook uit hoe een kinderbrein of een puberbrein werkt. Elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen behoeftes, die gaan we in een theoretisch kader op papier zetten.”

Leenders zal regelmatig in de avonden aanwezig zijn bij trainingen. “Ik kijk niet naar de inhoud van de trainingen, maar wel naar de manier waarop dingen worden gedaan. Zo valt me nu op dat veel trainers schreeuwen om de afstand te overbruggen, terwijl ze ook een fluitje kunnen gebruiken. En trainers die te ver van hun spelers staan en daardoor hard praten terwijl ze beter de groep bij zich kunnen roepen en op hetzelfde level praten. Ook zie ik nog te vaak oefeningen waarbij kinderen in een rij stil staan om te wachten op hun beurt. Het perfecte moment om elkaar te gaan vervelen. Het is beter om minstens driekwart van de groep steeds in beweging te hebben. We hopen dat over een half jaar de trainers merken dat onder andere het plezier en de motivatie gegroeid zijn.”

Het is in principe een project van een jaar, daarna moet de club zelf een coachtraject opzetten. “Het project maakt onderdeel uit van een landelijk project van NOC*NSF. Zij hadden hiermee een pilot in september en willen de clubkadercoaching als een olievlek over Nederland verspreiden. Wij hebben het project samen met Sportservice Noord-Brabant en de buurtsportcoaches van ’S-PORT uit Den Bosch naar Vught en Den Bosch gehaald. Het is namelijk de bedoeling dat buurtgemeentes hierin samenwerken.” Het project sluit goed aan bij zowel de visie van Zwaluw V.F.C. als MOVE Vught die beide streven naar een leven lang bewegen voor iedereen. Die visie is ook al terug te zien in de samenwerking met het Walking Football Team en het Special Voetbalteam.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen