‘Rood-wit-gele hart van Den Bosch is niet klein te krijgen’

In Den Bosch zijn een kleine honderd mensen vanochtend samengekomen om de stad op te ruimen na de rellen van gisteravond. Ook wilden ze hun steun betuigen aan de getroffen winkeliers. Om nieuwe rellen te voorkomen, heeft burgemeester Mikkers een noodverordening afgekondigd.

Op de Markt sprak burgemeester Mikkers de groep toe. “Het doet pijn, pijn bij ons allemaal.” Na de toespraak togen de mensen naar de Hinthamerstraat, waar de Primera gisteren volledig geplunderd en gesloopt werd. De eigenaresse was zichtbaar emotioneel door de steunbetuiging. “Het rood wit gele hart van Den Bosch is niet klein te krijgen. En terreur is niet welkom”. Van verschillende kanten worden ondertussen acties opgezet om de winkeliers te helpe. Zo heeft Koen Matas een Gofundme gestart voor de Primera. “Ik zat met tranen in mijn ogen te kijken hoe Maaike haar toekomst in rook op zag gaan en vond dat ik moest helpen. Dit is voor ons Nederlanders het moment om op staan. Laat onze ondernemers weten dat we achter ze staan en dat wij dit kansloze geweld niet accepteren.

Angst

Onder de ‘schoonmakers’ was ook Alfred van Gastel, een inwoner van de Bossche binnenstad. “Ik was echt bang gisteravond. Wij wonen op de Uilenburg en zagen de relschoppers langslopen en hoorden de politie. Ik probeerde me groot te houden voor mijn vrouw, want die was nog banger. Maar het was echt eng. Ik ben hier nu om samen te zijn en de getroffen ondernemers te steunen.”

Noodverordening

Inmiddels gaan er ook weer geruchten dat de rellen vandaag door zullen gaan. Enkele winkeliers zijn al bezig om hun etalages leeg te halen en ramen te barricaderen. De burgemeester heeft een noodverordening afgekondigd. Hiermee hoopt de gemeente de dreiging zoveel mogelijk te beperken. Inmiddels zijn er al tweeënvijftig relschoppers opgepakt waarvan er nog vijftig vastzitten. De politie is druk bezig om andere verdachten op te sporen, zodat ze zich voor hun daden moeten verantwoorden.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen