Mensen vaker online voor gezondheid en lifestyle in 2020

Foto: Pixabay

Uit het onderzoek ICT-gebruik van het CBS is gebleken dat bijna 80 procent van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder in de eerste helft van 2020 online op zoek was naar informatie over gezondheid, maakte online afspraken met een huisarts of specialist of kocht medicijnen op het internet. Ook werd het internet steeds vaker gebruikt voor een online consult, om medische gegevens te bekijken of voor gezondheidsapps

In de eerste helft van 2020 zocht 72 procent van de mensen online naar informatie over gezondheid en leefstijl. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om informatie over ziekten, voeding of beweging. In 2019 was dit 69 procent en in 2016 58 procent. Ook werd vaker een online afspraak gemaakt met de huisarts of medisch specialist. Het online kopen van medicijnen verdubbelde van zeven naar veertien procent.

Vooral 25- tot 45-jarigen zochten online naar informatie over gezondheid; 82 procent van de personen in deze leeftijdsgroep had dit in 2020 gedaan. 75-plussers zochten het minst vaak naar informatie op internet (39 procent). Het percentage van 25 tot 45 jarigen dat een afspraak maakt online (37 procent) is groter dan het percentage in de andere leeftijdscategorieën. Deze groep kocht ook het meest medicijnen via internet. Mensen tussen 12 en 25 jaar deden dat het minst: 8 procent.

Het percentage hoogopgeleiden dat online afspraken maakt (38 procent) is groter dan het percentage laagopgeleiden (21 procent). Het zijn vooral de middelbaaropgeleiden die in 2020 vaker een online afspraak maakten dan in 2019. Ook kochten hoogopgeleiden (20 procent) vaker online medicijnen dan middelbaaropgeleiden (14 procent) en laagopgeleiden (8 procent).

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen