Rustige avond ondanks dreiging van nieuwe rellen

Foto: Lisette Broess-Croonen

Na avonden vol geweldsuitbarstingen beleefde de regio tijdens de vierde avond met avondklok een relatief rustige avond.  Buiten wat kleinere opstootjes bleef het verder rustig in de regio, meldt de politie.

Tientallen jongeren trokken maandagavond rellend door de binnenstad van Den Bosch en lieten een ravage achter. Onder meer de Jumbo City, de Primera, een schoenenwinkel, modezaak en brillenzaak in de Visstraat waren doelwit van vernielingen en plunderingen. Alle toegangswegen naar de stad werden maandagavond afgesloten en de stad wachtte vol angst af wat er nog meer zou komen.

Noodverordening

In de loop van de ochtend waren er alweer geluiden te horen dat er nieuwe rellen zouden komen. De burgemeester kondigde een noodverordening af. Ook verklaarde hij grote delen van de stad als veiligheidsrisicogebied. Door deze maatregelen kunnen mensen preventief gefouilleerd worden en mag de politie strenger optreden. In een open brief riep Mikkers ouders op om hun kinderen thuis te houden. De maatregelen gelden in ieder geval nog tot 1 februari.

Winkels ontruimd

In het begin van de middag kwamen er meer aanwijzingen dat er rellen zouden komen, onder andere bij de Helftheuvelpassage en Rompertpassage. De winkelcentra werden ontruimd en ook scholen sloten uit voorzorg de deuren. Winkeliers in de stad waren druk bezig met het leeghalen van de etalages en dichttimmeren van de winkels.

Hulptroepen

Uit onverwachte hoeken kwam er echter hulp. Zo besloten FC Den Bosch supporters op diverse plekken in de stad de wacht te houden. Supporters van de M-Side van FC Den Bosch patrouilleerden door de stad om plunderingen te voorkomen. Ook zij gingen voor de avondklok in ging naar huis. Marco Kroon en enkele oud-collega’s stonden klaar om in te springen waar nodig en Kamp Deuteren hield de wacht bij het ziekenhuis. De ME stond ondertussen ook klaar om in actie te komen. Gelukkig bleek de inzet van al deze mensen genoeg om de relschoppers thuis te houden. Het bleef een rustige avond.

Rosmalen en Vught

Ook in Rosmalen en Vught kwamen meldingen dat er rellen zouden komen. In Rosmalen werden net als in de stad winkels dichtgetimmerd uit voorzorg. Vanuit Vught kwam in de middag een persalarm van een demonstratie, maar dit bleek loos alarm. Later liet de politie weten dat er ondanks alle geruchten geen concrete aanwijzingen waren voor onrust in het dorp. Het bleef ook in deze gemeente en in Rosmalen rustig.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen