Tweede gevonden Vughtse wasbeer is verwaarloosd

Foto: FPMB Bart Meesters

De tweede wasbeer die onlangs in Vught is gevonden, is volgens de opvang waar hij naar toe is gebracht, sterk verwaarloosd. Het dier werd gevonden in een kippenhok en naar de Vooropvang de Maashorst in Schaijk gebracht.

Volgens de eigenaresse van de opvang, Sharon van Offerden, was het dier ontzettend vermagerd en was de conditie van de vacht ook slecht. Ze gaat ervan uit dat het dier bij mensen heeft gewoond, want hij is niet bang van mensen. Datzelfde geldt voor een stinkdier dat onlangs in deze regio is gevonden. “Dit dier is wel in goede conditie. We kunnen zien dat het een geïmporteerd dier betreft, want de anaalklieren zijn verwijderd en dat mag al lang niet meer in Nederland. Het is wel bijzonder dat er ineens drie exoten in dezelfde regio worden gevonden. Ik ben geen voorstander van het afschieten van dieren, maar ze horen niet in het wild thuis, want ze zijn schadelijk voor de Nederlandse natuur.”

Impulsaankoop

Om de wasbeer goed te kunnen helpen, is deze overgebracht naar de wasberenopvang in Someren, waar hij de juiste zorg krijgt. Van Offerden velt geen oordeel over mensen die dergelijke dieren als huisdier houden. “Het is niet aan mij om te beslissen welk dier mensen mogen houden. Maar de verzorging van een wasbeer is wel echt anders dan van een kat of hond. Ze slopen alles en hebben veel ruimte en klimmogelijkheden nodig. Bovendien zijn het nachtdieren, dus het is de vraag hoeveel je er eigenlijk aan hebt als huisdier. Bezint eer ge begint. Het aanschaffen van een wasbeer mag niet meer in Nederland, een stinkdier nog wel. Het belangrijkste is dat het geen impulsaankoop is. Het is vervelend voor het beestje als het geen goed leven heeft. En mocht je nou toch een exoot in huis hebben waar je niet meer voor kan zorgen, zet hem dan niet op straat, maar breng hem naar ons!”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen