Archeologisch onderzoek naar schamppalen Kasteel Maurick

Foto: Kasteel Maurick

In de waterput van Kasteel Maurick zijn geen echte Romeinse munten gevonden. Dat kregen de geïnteresseerden te horen die vorige week donderdag naar de munten kwamen kijken. Wel komt er een echt archeologisch onderzoek naar de schamppalen die langs de poort van het kasteel ingegraven zijn.

Kasteelheren Klaas van Leengoed en Niek van Lieverloo maakten eind maart bekend dat er achttien Romeinse munten waren gevonden bij schoonmaakwerkzaamheden aan de waterput. “De munten vertegenwoordigen een forse waarde, waardoor we in een klap uit de door de lockdown veroorzaakte rode cijfers zouden komen. Gekscherend hebben we gezegd dat we ze daarom zouden verkopen, maar daar laten we ons natuurlijk niet door verleiden. De munten zijn van grote historische waarde en ze horen hier in Vught. We hebben besloten ze te schenken aan het Vughts Museum, waar ze een plaatsje krijgen in de historische collectie van Vught.”

Archeologisch onderzoek

De oplettende lezer had misschien al door dat witte donderdag toevallig op 1 april viel. Toch waren er nog zo’n honderd mensen die de bijzondere munten kwamen bekijken, onder hen zelfs een historicus. De overgrote meerderheid vond het een geslaagde grap en reageerde positief. Een enkeling vond zichzelf wel een beetje dom. Als pleister op de wonde kregen de aanwezigen wel een nieuwtje te horen. Er komt wél een echt onderzoek naar de schamppalen die aan weerszijden van de poort van Kasteel Maurick zijn ingegraven. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze palen gemaakt van de loop van falconetten, dat zijn kleine kanonnen. Het is zelfs mogelijk dat deze falconetten nog gebruikt zijn bij de belegering van ‘s-Hertogenbosch in 1629. Nadat de benodigde toestemming is verleend, zal er een onderzoek plaatsvinden naar de herkomst en de ouderdom van de palen. Daartoe zal in eerste instantie een van de palen worden uitgegraven. Geen Romeinse munten dus, maar wel een archeologisch onderzoek.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen