Zionsburg langzaam in oude glorie hersteld

In 2003 woedde een geruchtmakende brand op landgoed Zionsburg. Het landhuis werd hierbij grotendeels verwoest en eigenaar Ewald Marggraff kwam om het leven. Nu wordt er gewerkt aan een nauwkeurige herbouw van het pand, in opdracht van De Marggraff Stichting.

De stichting behartigt de wens die Marggraff in zijn testament liet opnemen, dat zijn bezittingen na zijn overlijden voor tweehonderd jaar behouden zouden worden voor toekomstige generaties. Een select groepje leden van de Facebook-pagina ‘Je bent pas een Vughtenaar als…’ mocht een kijkje nemen op het landgoed onder leiding van projectleider Bertie Geurts en Thomas Houwen van de Marggraff Stichting.

Herstellen

Het harde werken is duidelijk zichtbaar op het landgoed. Het hersteldoel is het jaar 1880 – 1900. Daar is een duidelijke foto van, dus dat is het ijkpunt geworden. Het park is van oorsprong een Engelse landschapstuin. Er is al veel onkruid verwijderd en de oude zichtlijnen vanuit het landhuis zijn grotendeels hersteld. Het koetshuis, dat ook voor een deel door brand verwoest was, is al tussen 2013 en 2014 helemaal gerenoveerd. Daar zitten nu kantoren in. Er is zoveel mogelijk van het originele pand hergebruikt. De rest is zo waarheidsgetrouw mogelijk nagemaakt. De orangerie ligt er nog vervallen bij. Maar ook deze wordt op termijn hersteld, met de bijbehorende moestuin. Het idee is om in het park aan duurzame energieopwekking (via het SolarEis principe) te gaan doen. Ook het woonhuis Parva Domus, gelegen aan de kant van de Taalstraat, komt terug.

Landhuis

Hoogtepunt van de rondleiding is uiteraard een bezoek, op afstand, aan het landhuis. De meeste Vughtenaren hebben herinneringen aan het mysterieuze landgoed met de eigenzinnige eigenaar. En de meeste Vughtenaren kunnen zich de brand ook nog goed herinneren. Van het statige landhuis bleef niet veel over. Al een tijd lang wordt er nu hard gewerkt om het pand in oude glorie te herstellen. Er zijn veel rijke ornamenten gevonden en alles zal gedetailleerd worden nagemaakt. Wel met een stukje duurzaamheid, zoals speciaal dubbel glas. Maar het aangezicht blijft zoals het was. Daarvoor wordt elke steen met de hand nagemaakt door een gespecialiseerde fabriek. Omdat dit een tijdrovende klus is, duurt het nog zeker twee jaar voordat de klus geklaard is.

Toekomst

In de toekomst hoopt de stichting in het landhuis zieke kinderen in de leeftijd van dertien tot en met achttien jaar een onbezorgde vakantieweek te bieden. Het park wordt niet openbaar, maar zal waarschijnlijk wel open dagen krijgen. Zo kunnen de mensen eindelijk kijken wat er achter de poorten van landgoed Zionsburg te zien is.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen