Cliff de Rouw lanceert jeugdboek ‘Geheime strijd’

Foto: Lisette Broess-Croonen

Vier dagen in de week is Cliff de Rouw (33) werkzaam als leraar op basisschool De Avonturier. Op zijn vrije dag schrijft hij boeken. Zijn tweede jeugdboek ‘Geheime strijd’ ligt nu in de winkel. Het vertelt het verzetsverhaal van zijn opa.

‘Geheime strijd’ is gebaseerd op de oorlogsverhalen van zijn opa. “Op vijftienjarige leeftijd kwam mijn opa bij het verzet. Een gewone jongen die voor het eerst verliefd wordt, maar die ook strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid. Er is in die tijd veel op zijn pad gekomen, soms te veel. Hij uitte zich altijd door te zingen, daar stond hij ook bekend om. Zijn verhaal heb ik vertaald in dit jeugdboek.”

Schrijfwedstrijd

Het boek is mede tot stand gekomen dankzij de schrijfwedstrijd ‘De Bevrijding’. “Daarvoor schreef ik een kort verhaal over mijn opa. Hoe hij een paard had terug gestolen van de Duitsers en met dat paard over het spoor liep. De angst en spanning die hij toen voelde, herinnert hij zich nu nog steeds. Dat verhaal komt ook terug in het boek, maar dan wel aangepast. Die wedstrijd heb ik gewonnen en daardoor wilde ik dit boek schrijven.”

Trots

De Rouw had haast met het schrijven van het boek. “Ik heb een bijzondere band met mijn opa, hij was een beetje mijn vaderfiguur in mijn jeugd. Hij is aan het dementeren, maar de verhalen van toen zitten nog helder in zijn hoofd. Ik heb heel veel bewondering voor wat hij en anderen toen allemaal meegemaakt hebben. Mijn boek is een eerbetoon. Ik wilde het binnen een jaar afhebben, zodat mijn opa het ook nog enigszins helder kan meemaken. Hij is heel trots op zijn verhaal en trots op onze band.”

Nachtmissies

Eerder schreef de in Vught opgegroeide De Rouw al het jeugdboek ‘Nachtmissies’. “Dat gaat over het najagen van dromen. Toen mijn neefje werd geboren, werkte ik op een school in Oost-Timor. Het knaagde aan me dat ik zo ver weg woonde en in een brief legde ik hem uit dat ik daar was om mijn dromen na te jagen. Omdat ik vond dat het verhaal voor meer mensen interessant is, heb ik een boek geschreven over het aangaan van de strijd met je angsten en het najagen van je dromen.”

Nieuwe projecten

Nu ‘Geheime strijd’ in de winkels ligt, is De Rouw alweer begonnen met nieuwe projecten. “Ik ben bezig met een volwassen boek over een eenzame man aan de bar. Welk verhaal zit daarachter? Het gaat ook over alcoholisme. Verder ben ik bezig met een jeugdboek dat speelt in de tijd dat Den Bosch is ontstaan. Het gaat over een jongen die oneerlijk wordt behandeld, de stad uitvlucht en bij een roversbende gaat. Maar hij wil eigenlijk een eerlijk leven leiden, en sticht een dorpje waar hij eerlijkheid wil creëren.”

Lezen stimuleren

Zowel met zijn boeken, als tijdens zijn werk als leraar, wil De Rouw kinderen graag stimuleren om te lezen. “Ik strijd daar echt voor. Ik wil ze zoveel mogelijk laten lezen en verhalen schrijven. Het is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het schijnt dat mensen die veel lezen meer empathie hebben.”

Het boek ‘Geheime strijd’ is onder andere te koop bij de Bruna in Vught en adr. Heinen in Den Bosch. Het boek kost 15,99 euro. www.cliffderouw.com.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen