Twee Herbergiers in Vught

Foto: Drie notenbomen

In Vught wordt een prachtig rijksmonument omgetoverd tot twee Herbergiers. Een Herbergier is een kleinschalige woonvoorziening voor 16 ouderen met dementie, gerund door zorgondernemers. Het rijksmonument is gelegen op zorgpark Voorburg. De oplevering vindt naar verwachting eind 2022 plaats. Voor de transformatie van het paviljoen wordt samengewerkt met vastgoedontwikkelaar Scala Projects.

Ooit verbleven er dames van stand in het paviljoen (ook bekend als gebouw Jozef) en was het onderdeel van de instelling Huize Voorburg. In de volksmond heette het toen nog een gesticht. Men wilde hier, buiten de stad, een gesticht bouwen voor geesteszieken, van “zwakwoelenden” tot “onooglijken”, (bron: Geschiedenis van Zorgpark Voorburg, Goos Zwanniken). Met de herontwikkeling tot warm thuis voor ouderen met dementie, begint een nieuw hoofdstuk voor het paviljoen.

Pand en ligging 
De hoofdelementen van het pand blijven behouden: denk aan de hoge ramen en het centrale trappenhuis. Hierdoor zal je de historische sfeer blijven proeven bij deze Herbergiers. De bijzondere kapel, wordt omgetoverd tot een gemeenschappelijke woonkamer voor één van deze Herbergiers. Beide Herbergiers krijgen in het rijksmonument hun eigen opgang en buitenruimte met terras. Het worden twee Herbergiers met een eigen karakter, maar dan wel in één in een pand.

Het landgoed, waarop de Herbergiers zijn gelegen, heeft nu de functie van zorgpark. Er zijn plannen om het terrein verder te ontwikkelen zodat het een bredere functie heeft, bijvoorbeeld door het vestigen van horeca. Zorgpark Voorburg kent een lange geschiedenis, die terugvoert tot 1885. Het werd opgezet in de vorm van een Engels landgoed met een tuin in Engelse landschapsstijl en dat zie je nu nog terug. Het groene terrein is vrij toegankelijk voor de Vughtenaren. Kortom de Herbergiers worden gevestigd in een prachtige groene omgeving, op tien minuten afstand van het centrum van Vught.

Zorgondernemers gezocht
Momenteel wordt er gezocht naar twee koppels die de Herbergiers van de grond willen opbouwen. Dit vertaalt zich in het inrichten van de Herbergier (van vloeren tot keuken etc), het samenstellen van een gepassioneerd team en de bewonersgroep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen