Lezing over reizigers, Sinti en Roma

Foto: Ouderen Samen

Twee bevolkingsgroepen, de Sinti en de Roma, trokken 1.000 jaar geleden weg uit India en Pakistan. Veel Roma wonen in Oost-Europa in erbarmelijke omstandigheden. Na het vallen van het IJzeren Gordijn zochten zij hun toevlucht in andere Europese landen. Via veel omzwervingen door diverse Europese landen is een groep uiteindelijk in Nederland terecht gekomen.

Er leven ongeveer achtmiljoen Sinti en Roma in Europa, de meesten in de Balkan. Zowel de Roma als de Sinti hebben een eigen taal met sterk afwijkende dialecten. Kenmerkend voor deze bevolkingsgroepen is het sterk ontwikkelde groepsgevoel en het zich isoleren als groep van de samenleving. De afstand tot de burgersamenleving is in het verleden versterkt door de vaak repressieve maatregelen, door vervolging en door volkerenmoord. Zo werden vele Sinti en Roma in de vorige eeuw slachtoffer van de holocaust in de Tweede Wereldoorlog.

De paters Jan van der Zandt, landelijk pastoraat voor reizigers, Sinti en Roma, en Antoon Egging zijn beiden missionarissen van het H. Hart uit Tilburg. Zij houden een presentatie over hun werk met de Sinti- en Romabevolking en geven een indruk van de pastorale zorg in Nederland. Pater Antoon Egging heeft zelf in Slowakije en Hongarije gewerkt als missionaris en kan ervan getuigen.

Donderdag 18 november 2021 | 14:00 – 16:00 uur | Rode Rik, Van Sonstraat 49, Vught | Entree € 2,– | Uitsluitend toegang met QR code op papier òf via de QR Corona Check app. www.ouderensamen.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen