Ernst Verduin, oud-gevangene Kamp Vught overleden

21 dec 2021, 16:30 Nieuws
ernst verduin

Op vrijdag 10 december is op 94-jarige leeftijd Ernst Verduin overleden. Verduin was een van de laatste overlevenden van Kamp Vught en Auschwitz. De laatste paar decennia was hij een grote steunpilaar voor Nationaal Monument Kamp Vught .

Verduin werd geboren in Amsterdam en groeide op in Bussum. In 1942 moest de familie van de Duitsers naar Amsterdam verhuizen, waar de vader en zus van Ernst Verduin werk vonden in het Nederlands Israëlitisch Ziekenhuis. Dankzij deze baan kregen ze een voorlopige uitstelling van deportatie. Op 14 januari 1943 pakten de Duitsers het gezin toch op en deporteerden ze naar Kamp Vught. In september stuurden ze Ernst en zijn zus naar Westerbork en vandaaruit door naar Auschwitz. Daar ontsnapte hij meerdere keren aan de dood. Begin 1945 begonnen de laatste gevangenen aan een zware voettocht naar Buchenwald, waar ze uiteindelijk in april werden bevrijd. Verduin had de oorlog overleefd, maar zijn vader en zus kwamen wel om het leven.

Steunpilaar

Hoe ouder hij werd, hoe meer de oorlog weer op de voorgrond kwam bij Verduin. Hij gaf lezingen op onder andere scholen en bezocht herdenkingen en bijeenkomsten in Nederland en daarbuiten. Ook voor Nationaal Monument Kamp Vught was hij een belangrijke steunpilaar. Directeur Jeroen van der Eijnde: “Deze dagen moet ik veel aan hem denken. Vooral aan het huppeltje, waarmee hij altijd – bewust het opstapje ontwijkend – energiek het podium betrad. We zullen zijn lach en minzame blik, zijn zorgvuldig vertelde verhaal en karakteristieke gebaren missen. Het wordt steeds leger in de kring van laatste oorlogsgetuigen. Een onvermijdelijk proces, maar een pijnlijke gedachte. Ernst. Je hebt de verschrikking in de ogen gekeken en deze met jeugdig elan indringend doorgegeven zolang het kon. Je was een steunpilaar voor Nationaal Monument Kamp Vught. Een inspirerend voorbeeld voor ons allen.”

Bloemen

De laatste wens van Verduin was dat de bloemen van zijn uitvaart verdeeld zouden worden over drie plekken die voor hem belangrijk waren. Eén van die plekken was het kindermonument van Nationaal Monument Kamp Vught. Daar legde de familie vorige week bloemen neer. De andere bloemen werden bij het Kruis op de Berg in Rheden gelegd en bij kunstwerk van Ralph Prins in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.