De 20-jarige Niels de Rouw is eerste geworden bij het Nederlands Kampioenschap Patisserie voor de jeugd. De leerlingbanketbakker van Patisserie de Rouw in Vught mag zich hiermee de beste jonge patissier van Nederland noemen. Niels kreeg tevens de Ab Mauri Award, voor het hoogste puntenaantal van de deelnemers uit alle klassen.
De eveneens bij De Rouw werkzame 17-jarige leerlingbanketbakker Alain Bowmer viel helaas niet in de prijzen. Plaats van handeling van de op 20 april 2022 door de Stichting Jeugd Vakwedstrijden voor de Bakkerij georganiseerde wedstrijd was ROC Rijn IJssel in Wageningen. De wedstrijd stond open voor leerlingbanketbakkers tot en met 25 jaar die eerder regiokampioen zijn geworden. In de patisserieklasse kregen de deelnemers de opdracht twee verschillende soorten friandises (van elke soort 10 stuks), een candybar (10 stuks) en een chocolade showstuk van meerdere niveaus te maken. Ze kregen hiervoor vijf uur de tijd en na afloop werden hun creaties anoniem beoordeeld door de jury.
Hoog niveau
Niels de Rouw: “Ik ben superblij en trots op mijn eerste prijs én op de Ab Mauri Award voor het hoogste puntenaantal van alle deelnemers. Het niveau van de concurrentie was hoog en dat maakt het extra uitdagend want je wilt toch winnen. Alain en ik hebben heel intensief getraind, zowel op het Summa College in Eindhoven waar we onze opleiding volgen, als in de patisserie van mijn ouders, waar we werken. Ik heb veel tijdstrainingen gedaan om te zorgen dat ik binnen de maximale vijf uur klaar zou zijn. Tijdens de trainingen heb ik mijn creaties regelmatig voor feedback voorgelegd aan de collega’s van De Rouw. Met 21 geschoolde vakmensen die hun eigen specialisatie hebben is er ontzettend veel kennis in huis. Op school heeft mijn docent Martien Verheijen twee vrije middagen voor mij vrijgemaakt om samen met mij te kunnen trainen, iets waar ik hem heel dankbaar voor ben. Ik vind het ontzettend jammer dat Alain niet in de prijzen viel, hij heeft er keihard voor gewerkt.”
Leerbedrijf
Alain Bowmer: “Ik baal enorm dat ik geen prijs heb gewonnen, maar ik zit pas net in het vak en met mijn 17 jaar heb ik de komende jaren nog alle gelegenheid om me tijdens deze wedstrijd te revancheren. En ik ben natuurlijk ontzettend blij voor Niels! Ik wil ook graag mijn docent Tommas van Rossum bedanken voor zijn inspanningen, alsook het team van Patisserie de Rouw. Je kan er megaveel leren en dat is ook de reden waarom ik voor De Rouw als leerbedrijf heb gekozen. Hier werken mensen die binnen de afzonderlijke vakgebieden van de patisserie alle fijne kneepjes weten en die je kunnen coachen. En we hebben een leuk team, met op dit moment wel acht leerlingen en stagiaires, inclusief twee Italiaanse stagiaires.”
Mijlpaal in 60-jarig bestaan
Eigenaren van Patisserie de Rouw Doris en Arthur de Rouw zijn in hun nopjes met de nieuwbakken kampioen. “We zijn natuurlijk hartstikke trots dat onze zoon kampioen geworden is. Hij heeft er hard voor gewerkt en het is fijn dat hij daarvoor door de vakjury beloond is. Ook Alain heeft hard getraind en zijn tijd komt de komende jaren wel, daar hebben we alle vertrouwen in. In ieder geval is het kampioenschap een mooie mijlpaal in het jaar waarin ons familiebedrijf zestig jaar bestaat”, aldus het echtpaar.