FC Den Bosch scoort in slotseconde de gelijkmaker

Vrijdagavond stond voor FC Den Bosch de Brabantse derby tegen RKC Waalwijk op het programma. Timmermans Infra Stadion De Vliert was voor de tweede maal in vijf dagen tijd het decor van een belangrijke wedstrijd voor de ploeg van trainer/coach Wiljan Vloet.

FC Den Bosch was erop gebrand om de drie punten over de streep te trekken en keerde daarom terug naar het meer aanvallende 4-4-2-systeem. Jordy van der Winden begon weer in de basis als linksback en ook Mats Deijl had een plek bij de eerste elf. Zija Azizov had een plek op het middenveld, Fernandes bezette de rechtsbackpositie en Bert Koomen startte op de bank, waar ook Romero Regales na lange tijd weer plaats op nam.

De aanvallende instelling van de Bossche ploeg werd in de beginfase ook op het veld duidelijk zichtbaar. FC Den Bosch zette de bezoekers direct vast en was de bovenliggende partij tijdens de openingsfase. Stefano Beltrame joeg goed door op de verdediging wat keeper Etienne Vaessen in de problemen bracht. Door zijn gehaaste uittrap kwam de bal bij aanvoerder Niek Vossebelt wiens inzet met links door diezelfde Vaessen net uit de kruising werd geplukt.

Dat RKC Waalwijk in de openingsfase problemen kende met het felle FC Den Bosch bleek ook wel uit het aantal overtredingen. Na 11 minuten had scheidsrechter Richard Martens al gele kaarten getoond aan Waalwijk-spelers Van Weert en Engberink.

De Bosschenaren bleven aanzetten. Na paniek in de linker achterhoede bij de bezoekers, kwam de bal plots voor de voeten van Alessio Carlone. Zonder te twijfelen besloot hij te schieten, maar zijn inzet vloog vlak langs de rechterpaal. Even later kwam er nog een mogelijkheid voor de Bossche ploeg om op voorsprong te komen. Zija Azizov gaf vanaf de rechterkant goed voor, alleen wist Mario Bilate zijn kopbal niet op doel te krijgen. RKC kreeg in die periode een kans uit een corner, maar de inzet verdween over het doel van Heemskerk.

Waar FC Den Bosch sterk begon waren het halverwege de eerste helft de bezoekers die onverwachts de voorsprong namen. Waar ogenschijnlijk weinig aan de hand was, maakte de Bossche defensie een onnodige fout in de opbouw. Lazic wist zichzelf balbezit te verschaffen en gaf de bal voor richting Kenny Anderson. Zijn inzet werd vervolgens van richting veranderd, waardoor doelman Kees Heemskerk kansloos was (0-1).

De Bosschenaren leken even tijd nodig te hebben om van deze tegenslag te bekomen. Voor rust was er nog een inzet van Carlone, wiens schot gekeerd werd door Vaessen. Ook Jordy van der Winden vond nog de Waalwijkse doelman op zijn pad na een mooie combinatie via de linkerkant. Aan de andere zijde was er vlak voor de theepauze nog een goede kans voor Rienstra, maar Heemskerk bracht knap redding.

In de rust besloot Wiljan Vloet om zijn rechtsback Jeremy Fernandes te vervangen voor Dalian Maatsen. De tweede helft begon van beide kanten moeizaam. Er werden weinig kansen gecreëerd en ballen werden aan weerszijde veelvuldig ingeleverd. Na een uur spelen hadden de Waalwijkers de ideale mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen. Langedijk omspeelde doelman Heemskerk, maar dribbelde te lang door waar schieten een betere optie leek. FC Den Bosch probeerde het duel weer naar haar hand te zetten, maar dit resulteerde louter in ongevaarlijke pogingen voor Bilate en Azizov. Trainer/coach Wiljan Vloet besloot om nog meer druk uit te oefenen op de defensie van de bezoekers. Azizov werd vervangen door de van een lange blessure teruggekeerde Romero Regales. De twee sterke spitsen moesten in de slotfase het verzet van RKC proberen te breken.

De topscorer van FC Den Bosch had binnen vijf minuten een grote kans op de gelijkmaker. Jort van der Sande, die de op het oog zwaar geblesseerd geraakte Mats Deijl verving, kopte goed door. De bal kwam bij Regales terecht, die knap wegdraaide, maar zijn schot vervolgens rakelings over de lat zag vliegen.

Inmiddels zat de officiële speeltijd er op en werden er, als gevolg van de blessurebehandeling van Mats Deijl, zes minuten speeltijd toegevoegd. Fred Benson kreeg in eerste instantie tijdens de extra tijd de hoofdrol. Hij pakte in twee minuten tijd twee gele kaarten en kon zodoende met rood het veld verlaten.

In de slotfase maakt Philippe van Arnhem, die slechts vijf minuten in het veld stond, hands tijdens het keren van een doelpoging. Regales bezegelde zijn rentree met een goed ingeschoten penalty en bezorgde de Bossche ploeg in de absolute slotseconde zodoende de zwaarbevochten, maar terechte gelijkmaker (1-1). Direct na de aftrap floot Martens voor het eindsignaal, waardoor beide ploegen genoegen moesten nemen met een gelijkspel. Een gelijkspel met een dubbel gevoel, vanuit FC Den Bosch geredeneerd. Enerzijds werd er niet verloren en in extremis een zwaarbevochten punt geboekt. Anderzijds is het gat met concurrent FC Emmen gegroeid tot acht punten. De Bossche ploeg blijft strijden voor een plek die aan het einde van het seizoen recht geeft op een plek in de Jupiler Play-Offs. Over twee weken wacht het uitduel met directe concurrent FC Eindhoven.

Bron: FC Den Bosch