Rijkswaterstaat in Noord-Brabant 267 keer in actie bij winters weer

Foto: Rijkswaterstaat

In Noord-Brabant hebben de strooiwagens van Rijkswaterstaat afgelopen winter bijna 2.000 ritten gereden, zodat weggebruikers tijdens het winterse weer veilig de Rijkswegen konden gebruiken. Tijdens de gladheidsbestrijding werd ca. 9.000 ton zout gestrooid. Meer dan één derde daarvan werd tijdens de ijzel en sneeuwval in de eerste twee weekenden van januari gebruikt.

In Noord-Brabant pakt Rijkswaterstaat de gladheidbestrijding op in nauwe samenwerking met de provincie. Samen bepalen zij of er een strooi- of schuifactie gestart moet worden. In de winter 2016/2017 werden de strooi- en schuifwagens 267 keer ingezet. Rijkswaterstaat heeft meerdere steunpunten in Brabant, die gezamenlijk gebruikt worden door Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Brabant: Breda, Moerdijk, Waspik, Dordrecht (Zuid Holland), ‘s-Hertogenbosch, Geldrop, Oirschot en Uden. Hier zijn de zoutloodsen gevestigd en starten de strooi- en schuifacties.

Zachte winter
Rijkswaterstaat heeft afgelopen  winter (2016/2017) op de Brabantse snelwegen in totaal 8.931 ton strooizout verbruikt. In 2015/2016 was dit 2.560 ton zout. Afgelopen winter was volgens het KNMI aan de zachte kant. Zo was december zacht en zonnig. Januari daarentegen was koud; de koudste januari sinds 2010. Op 7 januari veroorzaakte ijzel extreme gladheid in een groot deel van het land. Het KNMI gaf voor het hele land code oranje uit. Dat weekend is maar liefst 15 miljoen kilo gestrooid op de snelwegen in heel Nederland en zijn de calamiteitenmachines, de twee Firestorms en de nieuwe Lavastorm, volop ingezet. Ook tijdens de sneeuwval op 12 en 13 januari en 11 op 12 februari is veel gestrooid en veel materieel ingezet. Op 3 maart zijn de strooiwagens voor het laatst uitgerukt.

Gladheidbestrijding
Het gladheidseizoen van Rijkswaterstaat loopt van 1 oktober tot 1 mei. In de zomer bereidt Rijkswaterstaat zich voor op het winterseizoen. Het zout wordt ingekocht en verdeeld over 5 centrale zoutloodsen en 56 regionale steunpunten. Tijdens de zogeheten vlootschouw in september en oktober wordt het wintermaterieel getest en winterklaar gemaakt. Ook krijgen de chauffeurs van de strooiwagens en sneeuwschuivers een opfriscursus en worden de nieuwe strooiroutes verkend.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen