Logopediste gebruikt hulphond in praktijk

Logopediste Marlies Boonen van Vocalis Brabant heeft wel een heel bijzondere collega. Zij werkt samen met Jillz, een goldendoodle en assistentiehond.

In de kamer van de praktijk aan de Aloysiuslaan ligt de witte hond rustig te slapen. “Deze honden zijn heel afwachtend en gevoelig. Ze voelen de stemming perfect aan en als iemand bang is, blijven ze wachten tot diegene zelf naar ze toe komt. Ze is ontzettend makkelijk en past zich goed aan.” Boonen werkt sinds 2010 als allround logopediste en wilde iets anders. “Dieren lagen me altijd al en ik vertelde tegen mijn kat vroeger ook altijd al mijn verhalen. Via mijn schoonmoeder, die als vrijwilliger werkte bij Stichting Assistentiehond Nederland, kwam Jillz op ons pad. Met haar werk ik nu al drie jaar.”

“Ik zet Jillz op verschillende manieren in tijdens het werk. Zo heb ik een roepoefening voor mensen met heesheid. Wanneer ze met de juiste techniek roepen, komt Jillz naar ze toe, en anders niet. Ook werkt ze heel goed bij kinderen die moeilijk contact maken. Die praten vaak eerder met een dier en voelen zich dan ook meer ontspannen. Zo gaan kinderen die moeilijk lezen en dat vervelend vinden, het lezen positiever ervaren als ze het samen met Jillz doen. En ik kan de hond ook gebruiken om kinderen gedragsmatig iets te leren. Dat is een nevendoel, maar helpt wel om ook beter te kunnen werken aan het logopedische doel.”

Volgens de logopediste heeft ze de leukste baan die er is. “Ik mag mijn hond mee naar mijn werk nemen en ze mag nog actief meedoen ook. Het is echt mooi om te zien wat er af en toe gebeurt bij mensen die met Jillz werken. Soms slaat de therapie ook echt sneller aan dankzij Jillz. Het is echt heerlijk en als ik tussendoor een verslag uitwerk, legt ze haar kop op mijn schoot en knuffelen we.”

Info: www.vocalisbrabant.nl

 

Lisette Broess-Croonen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen