Foto’s mooi project ‘The Tree of Connection’

De Oekraïense Tatiana Rylina en de Nederlandse Carola Mokveld hebben het initiatief ‘The Tree of Connection’: De boom van verbinding opgezet. Met dit creatieve project willen de kunstenaressen mensen samenbrengen door gezamenlijk te werken aan kunst.

 De Oekraïense kunstenares Tatiana Rylina is sinds 2022 in Nederland. Als dank voor de hartelijke manier waarop zij in Vught is ontvangen, besloot ze een workshop ‘The Tree of Life’ te geven aan de vrijwilligers die activiteiten voor Oekraïners organiseren. Rylina vertelde hen over de symboliek van de levensboom, dat tevens het symbool is van Oekraïne.

Zo kwam Tatiana in contact met de Vughtse kunstenares Carola Mokveld, die haar spontaan uitnodigde in haar atelier voor een workshop Ecoprinten. Ecoprinten is een druktechniek, waarbij bladeren op stof worden gelegd, gebundeld en gestoomd. Hierdoor geven ze kleur af op het doek en krijg je bijzondere resultaten.

Deze kennismaking inspireerde de kunstenaressen voor het project ‘Tree of Connection’. Een creatief project over verbinding tussen vluchtelingen, Nederlanders en ieder die daar maar aan mee wil doen. Een project waar ontmoeten, elkaar leren kennen, waarderen en samen genieten centraal staan.

Bomen op doek
“We begonnen gewoon… met het printen van twee grote bomen op doek,” vertelt Carola. Vandaaruit ontstond als vanzelf het idee om er bladeren op te borduren, samen met anderen. “Borduren is een meditatieve bezigheid, waarbij je in rust met elkaar in contact kunt komen. Met als bijkomend voordeel dat ook ouderen, met name vrouwen, die het Engels of Nederlands niet machtig zijn, hiermee duidelijk iets van hun eigen kwaliteiten kunnen laten zien en inbrengen.”

Creativiteit en ontspanning
De een maakte een blad van Brabants Bont en een aantal Oekraïense meisjes borduurden spontaan wortels aan de boom. Wellicht symbolisch voor hun gevoel van ontworteld zijn, weg van huis en haard. Daaruit bleek hoeveel mensen zich betrokken voelen om onderdeel te zijn van een groter en verbindend project. Het sterkte het tweetal om door te gaan met dit project.

“Ook bij de tweede en derde bijeenkomst zagen we tijdens het ‘werken aan de boom’ spontaan creatieve ideeën, mooie momenten en kleine contacten ontstaan. Het is nóg mooier dan we hadden kunnen dromen,” vertelt Carola bevlogen. Mensen die elkaar van te voren niet kenden omarmden elkaar, gingen na afloop samen koffie drinken bij restaurant ‘Hemels’.

Bron: Beweging van barmachtigheid
Foto’s Cees Ringelberg

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen