Rondleiding op mysterieus Zionsburg

Een select groepje volgers van de Facebookpagina ‘Je bent pas een Vughtenaar als…’ mocht zaterdag een kijkje nemen op het mysterieuze landgoed Zionsburg.

Welke Vughtenaar kent het niet? Landgoed Zionsburg dat altijd verscholen lag en waar de heer Ewald Marggraff met hond, en volgens de verhalen ook met luchtbuks, zorgde dat niemand zomaar op zijn terrein kwam. Op het landgoed woedde in 2003 één van de meest geruchtmakende branden uit de geschiedenis van Vught. De brand eiste het leven van Ewald Marggraff en zijn hond en van de villa bleef niet veel meer dan een ruïne over.

Peter Pijnen had speciaal voor de volgers van zijn pagina een rondleiding geregeld door Frits Bevort van de Marggraff-stichting. De heer Bevort wist zijn publiek veel interessante informatie te vertellen. Over de villa waar drie generaties Marggraff woonden, het koetshuis, de kassen en de koeienstal. Op het terrein is ook het graf van Ewald Marggraff te vinden, die graag begraven wilde worden op Zionsburg. Het landgoed werd door Ewald Marggraff niet onderhouden, waardoor het op meerdere plaatsen nog een ondoordringbaar bos is. De stichting is echter bezig om het bos weer in oude staat terug te krijgen. De vele monumentale bomen blijven daarbij uiteraard behouden en zullen uiteindelijk hopelijk weer in volle glorie te zien zijn. Ook de villa zal gerenoveerd worden, maar dan wel mét elektriciteit en stromend water. Wat de functie van het gebouw zal worden, is nog niet bekend.

De gelukkigen die op de rondleiding mee mochten, waren onder de indruk en wisselden veel verhalen van vroeger uit. Over het stiekem spelen in de bossen en de ervaringen met de familie Marggraff. Peter Pijnen heeft al toegezegd dat er in de toekomst meer rondleidingen zullen volgen en gezien het aantal mensen dat vandaag niet mee mocht, zal de belangstelling wederom groot zijn.

Lisette Broess-Croonen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen