Onder de Pannen: al ruim 15 jaar een ontwikkel-instrument

Foto: Onder de Pannen

De formele oprichting vond al op 1 januari 2007 plaats. Kinderopvang Onder de Pannen heeft echter bewust langer gewacht, voordat het 15-jarig bestaan wordt gevierd. Directeur Rob Sterke en zijn team maken er op zaterdag 1 juli een feestje van jewelste van, bedoeld voor alle kinderen, hun ouders, het team + aanhang. Sterke is ook na 15 jaar betrokken én ambitieus: “Wij vangen geen kinderen op. Wij doen aan ontwikkeling!”

 Rob en Susanne Sterke begonnen ooit met Onder de Pannen in hun eigen woonkamer. Daar vingen zij toen 6 kinderen op. Dat zijn er ondertussen méér dan 400. Door diverse samenwerkingen met onder meer Peuterspeelzalen Vught en 3 basisscholen, groeide de kinderopvang hard. Sterke is nu bezig om met OBS De Piramide, Basisschool De Springplank en OJBS De Lichtstraat, op al die locaties een IKC – een Integraal Kind Centrum – vorm te geven. “Daarbij werken alle partijen samen, van opvang tot basisschool en van voorschoolse opvang tot buitenschoolse opvang. Dat is het beste voor het kind.” Hij benadrukt dat Kinderopvang Onder de Pannen niet commercieel is: “Wij vallen niet onder het ministerie van Onderwijs, maar onder Sociale Zaken. Wat wij doen is vooral sociaal-maatschappelijk. Wij zijn er ook niet om ouders te kunnen laten werken. Kinderopvang is geen werk-instrument, maar een ontwikkel-instrument.”

Sámen

In de manier waarop Onder de Pannen het liefste werkt, dragen alle betrokkenen hun steentje bij. “We doen het sámen”, benadrukt Rob. “Bij ons bestaat een oudercommissie uit niet minder dan 11 ouders.” Wanneer de kabinetsplannen om kinderopvang per 2027 gratis te maken doorgaan, voorziet de directeur van Onder de Pannen een grote toeloop, van wel 25 procent méér kinderen. “Het is dan wel zaak dat we kwaliteit blijven bieden”, stelt hij. Die kwaliteit zit voor een belangrijk deel in de ruim 40 medewerkers, die nu actief zijn. “Dat is een heel hecht team, bestaand uit parttimers en fulltimers. Een groot aantal daarvan werkt al jaren bij Onder de Pannen. Adjunct-directeur Chantal, de pedagogisch coach en beleidsmedewerkster, werkt bijvoorbeeld al vanaf het begin bij ons”, besluit hij trots. De busjes van Onder de Pannen zijn ook niet meer weg te denken uit het Vughtse straatbeeld. De chauffeurs kennen de scholen en de lijntjes zijn kort.

Groeien
Rob Sterke zou Onder de Pannen graag nog wel wat zien groeien, maar plaatst daarbij ook een nuchtere kanttekening: “We hoeven niet de grootste te worden, maar willen wél graag de beste zijn.” Een huiselijke en veilige omgeving voor alle kinderen is daarbij natuurlijk van groot belang. “Onze mensen kennen de kinderen, gaan daarmee om zoals het hoort.” Hij ziet mogelijkheden in het uitbouwen van het samenspel van school en kinderopvang. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook goed contact met Wij Omarmen. “Iedereen is welkom bij ons”, klinkt het gastvrij. “We hebben hier niet voor niets een enorm divers gezelschap aan ouders en kinderen.” Hij nodigt geïnteresseerden graag uit om te komen kijken en hun gevoel te volgen. “Wij zijn een plek waar je je kind met vertrouwen naartoe brengt.” Dat was zo, dat is zo en dat moet ook zo blijven.

Rob Sterke te midden van zijn team: ‘We doen het sámen.’

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen