Vught en Maurick College trekken samen op tegen zwerfafval

Foto: Gemeente Vught

Samen tegen zwerfafval. Dat is het doel van de 3-jarige overeenkomst tussen de gemeente Vught en het Maurick College.

Nadat wethouder Fons Potters en Frank Vervoort eensgezind hun handtekening zetten, voegden meer dan 300 leerlingen de daad bij hun woord. Voorzien van prikkers en goede raad bonden zij direct de strijd met het zwerfvuil aan op 30 plekken in heel Vught.

Het Maurick College en de gemeente onderschrijven een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Beide erkennen bovendien dat ‘jong geleerd, oud gedaan’ is. Met een stukje bewustwording willen we voorkomen dat de jongeren nog vuil op straat gooien en stimuleren dat ze anderen, die dat wel doen, op hun gedrag aanspreken.

In de overeenkomst spreken school en gemeente af dat alle eerstejaars voortaan een lesweek krijgen waarin afval – en zwerfafval in het bijzonder – centraal staat. In de biologieles leren de jongeren hoe lang de natuur soms nodig heeft om afval af te breken. Zo kan het afbreken van een banenschil een jaar duren, een sigarettenpeuk zelfs twaalf jaar en een kauwgom heeft er zelfs minimaal 20 jaar voor nodig. Met blik (50 jaar) en een plastic flesje (vrijwel niet afbreekbaar) heeft moeder natuur nog veel meer moeite. De week wordt afgesloten met een zwerfvuil prikactie in de hele gemeente. “Daarmee krijgen we een fantastische zwerfvuildag terug, groter dan ooit te voeren”, aldus wethouder Potters.

De overeenkomst is aangegaan voor de duur van 3 jaar. Partijen zullen jaarlijks evalueren en waar nodig bijstellen. Zo nodig, is er tussentijds overleg. Beide partners kunnen het initiatief hiervoor nemen.

De gemeente Vught stelt bij het begin van de projectweek/-dag materiaal ter beschikking. Met afvalknijpers, handschoenen, veiligheidsvestjes en afvalzakken kunnen de scholieren het zwerfafval te lijf. Verder draagt de gemeente zorg voor het ophalen van de ingezamelde hoeveelheid afval. Het Maurick College organiseert jaarlijks in de activiteitenweek een opschoonactie binnen de gemeente Vught.​

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen