Weidevogels broeden succesvoller dan vorig jaar

Foto: Ton de Peffer

De vrijwilligers van de Weidevogelgroep Duinboeren zijn dit voorjaar weer druk bezig geweest om de weidevogels in de Gement te beschermen. Met succes, want dit jaar kwamen meer nesten uit dan vorig jaar.

Omdat het niet goed gaat met de weidevogels, is er een samenwerking opgezet tussen de boeren en het Brabants Landschap. De vrijwilligers van de opgerichte weidevogelgroep zoeken en beschermen van maart tot en met juni de nesten van kieviten, scholeksters, grutto’s en wulpen. De nesten markeren ze met stokken en de coördinaten gaan in een speciale app zodat de boeren weten waar de nesten zijn.

Dit jaar heeft de groep vijftig nesten gevonden tegen drieëndertig vorig jaar. Van die vijftig nesten, is de helft uitgekomen met in totaal achtennegentig eieren. Hiervan waren er acht van wulpen, zes van scholeksters en de rest kieviten. Naast het gegroeide aantal uitgekomen nesten, werden de vrijwilligers ook vaker gebeld door de boeren die het land gingen bewerken, zodat ze de nesten tijdelijk konden verplaatsen. Dankzij de goede samenwerking met de boeren en de inzet van de vrijwilligers, is het te hopen dat de Gement in de toekomst het leef- en broedgebied blijft van deze weidevogels, die steeds verder dreigen te verdwijnen.

Lisette Broess-Croonen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen