Scholen in actie om lerarentekort

Foto: Lisette Broess-Croonen / vughtnieuws

Basisscholen in heel het land houden dinsdag een prikactie om te pleiten voor een lagere werkdruk en een hoger salaris. Ook de scholen van de Leijstroom doen mee. “Het is vijf voor twaalf, er moet echt actie ondernomen worden.”

Natasja Schuurmans is leerkracht op de basisscholen De Baarzen en de Wieken. “Er komt een groot lerarentekort aan en dat is echt een probleem. De studie trekt niet meer aan vanwege de hoge werkdruk en de lage salarissen. Het percentage burn-outs ligt erg hoog in het onderwijs en de leerkrachten in het basisonderwijs hebben het laagste salaris van alle HBO-sectoren. Mensen onderschatten hoeveel werk wij hebben. Als de bel gaat en de kinderen naar huis gaan, is onze werkdag niet voorbij. Ook duren onze vakanties echt niet zo lang als die van de leerlingen. We maken veel meer dan veertig werkuren per week, waarvan een groot deel administratief werk is. We zijn echte duizendpoten die van alles wat moeten weten, waaronder ook van ad(h)d, autisme, hoogbegaafdheid, dyslexie enzovoorts. Door het passend onderwijs is er veel zorg bijgekomen. Alle kinderen in het basisonderwijs is prima, maar dan wel met de juiste faciliteiten.”

“Ik doe dit werk met enorm veel plezier, want ik vind het gaaf om met kinderen te werken en ze dingen te leren. Het is het mooiste vak wat er is. Maar de omstandigheden waaronder we werken, worden steeds moeilijker. School is zó ontzettend belangrijk, we moeten nu echt een statement afgeven. Minister Dekker moet zien dat het echt niet meer gaat. Het onderwijs is wél het fundament van de samenleving en zonder leerkrachten is er geen goed onderwijs.”

Collega Wido de Klein schreef een speciaal actielied ‘Kabinet, word wakker!’. “Hij is ook muziekdocent en vond dat hij op deze manier ook echt iets kon betekenen. Hij roept het kabinet op om eens een keer echt te luisteren, want zonder leerkrachten gaat onze basis, het onderwijs, eraan. Zoals het er nu voorstaat, is er over een kleine tien jaar een lerarentekort van tienduizend leerkrachten. Wij staan dan ook met het hele team achter de prikactie van de PO-raad (primair onderwijs). De lessen beginnen dinsdag een uur later en er kan een petitie getekend worden op www.pofront.nl/petitie. En luister vooral ook naar het lied van Wido!”

Foto en tekst: Lisette Broess-Croonen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen