Kwartaalkast in DePetrus zet lokale kunstenaars in het daglicht

Foto: Kwartaalkast

Met de Kwartaalkast in DePetrus wil het Vughts Museum lokale kunstenaars in het daglicht zetten. Ieder kwartaal mag een andere kunstenaar enkele werken in de kast tentoonstellen. Het eerste kwartaal van 2024 is voor Marion Janssen-Quaadvliet.

In de kast is een werk te zien van het Vughtse raadhuis, maar werken van Den Bosch voeren de boventoon. “Ik heb nog wel meer Vughtse plekjes op mijn lijstje staan, zoals Kasteel Maurick. Ik ben ooit begonnen met New York en toen dacht ik, ‘wat met New York kan, kan ook met Den Bosch’. Dat viel erg in de smaak en daarom maak ik nog steeds veel Bossche werken. Maar er is ook heel veel werk dat mensen niet kennen, zoals danseressen, portretten en geisha’s.”

Al haar hele leven is Marion bezig met tekenen en schilderen. “Mijn eerste herinnering is van mijn derde jaar, toen ik achter een schildersezel stond. Ik ben van middelbare school veranderd om eindexamen te kunnen doen in tekenen en kunstgeschiedenis en daarna heb ik de Lerarenopleiding Tekenen gevolgd. Een tijd lang ben ik toen op een ander pad terecht gekomen, maar na een reorganisatie van mijn werk toen, heb ik de balans opgemaakt en het tekenen weer opgepakt. Ik snap nog niet waarom ik een periode weinig met tekenen heb gedaan, want het is echt mijn passie. Ik ben een opleiding gaan volgen aan de Academie voor Schone Kunsten in België en van mijn passie mijn werk gemaakt. Dat is geweldig, want zo voelt het helemaal niet als werken en houdt je het lang vol.”

De kunstenares heeft allerlei genres uitgeprobeerd, maar is dus vooral bekend van haar Bossche werken. “Hierin komt tekenen en schilderen samen. Ik teken de eerste opzet van het schilderij en maak het daarna af met Oost-Indische en gekleurde inkt en een bamboestengel. Soms gebruik ik ook nog olieverf of acrylverf. Na mijn eerste Bossche serie heb ik ook Oeteldonk gedaan. Daar zijn ook enkele emblemen van gemaakt die je nog voor carnaval kunt kopen. En in coronatijd heb ik enkele werken op mondkapjes laten maken. Ik bedenk altijd weer nieuwe manieren om eens iets anders te doen. Dat houdt me jong.”

Marion is nu dus al lange tijd fulltime kunstenares en geeft ook les aan kinderen. “Ik probeer mijn enthousiasme voor schilderen en tekenen over te brengen aan de kinderen. Ik probeer ook altijd te regelen dat ze werken mogen exposeren. Voor mij gaat mijn werk echt om het schilderen. Ik ben dankbaar dat mensen mijn Bossche werken willen kopen. Het scheelt dat Bosschenaren heel erg chauvinistisch zijn en graag iets van hun eigen stad (mijn geboortestad) in huis willen hebben. Maar ik vind het ook super leuk als ik een opdracht krijg voor een portret. Zo portretteer ik mensen ook in hun favoriete plekje in de stad.”

De werken van Marion zijn nog tot en met maart te zien in de Kwartaalkast in DePetrus.

www.marionquaadvliet.nl

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen