Spoedeisende Psychiatrische Onderzoeksruimte geopend

Op het terrein van Zorgpark Voorburg is dinsdagmiddag de SPOR (Spoedeisende Psychiatrische Onderzoeksruimte) geopend.

De SPOR maakt deel uit van het regionale project ‘Sluitende aanpak personen met verward gedrag’ waarin gemeente, politie, huisarts, ambulance en GGz samenwerken op het gebied van de spoedeisende psychiatrie. De Vughtse ruimte is een initiatief van Marie-Louise van der Kruis, voorzitter van het project en Albert van de Wetering, districtschef politie Oost-Brabant. “Wij ontmoetten elkaar voor het eerst bij het incident waarbij een cliënt van de GGz de Bossche ijzerhandelaar Lowietje vermoorde. Als toen de kokers van politie, huisarts en GGz en dergelijke niet los van elkaar hadden gestaan, was het misschien anders gegaan. Het werd onze persoonlijke missie om dat te veranderen. Met de SPOR in Vught hebben we nu een dekkend netwerk van deze humane opvangruimtes voor mensen met verward gedrag in Brabant. Nu worden ze niet meer naar een politiecel gebracht waar de crisisdienst ze komt beoordelen. Ze komen bij de SPOR in een prikkelarme omgeving waar gekeken wordt waar het verwarde gedrag vandaan komt en waar deze persoon het beste geholpen kan worden. Ze komen in ieder geval niet meer op straat te staan.”

De SPOR is volgens Van de Wetering een verbinding tussen zorg en veiligheid. “We moeten meer preventief werken en voorkomen dat de politie zwaar geweld moet gebruiken tegen mensen die eigenlijk zorg nodig hebben. Bovendien moeten we ervoor zorgen dat deze mensen niet in de politiecel terecht komen. Van de werking van de SPOR moeten zowel de patiënt als zijn of haar omgeving beter worden.”

Wethouder Saskia Heijboer mocht als eerste de SPOR binnen en met het doorknippen van het lint ervaarde ze zelf ook eens hoe het is om ‘door het lint te gaan’. “Ik ben ontzettend trots dat we dit hier voor elkaar hebben gekregen. Als maatschappij krijgen we steeds vaker te maken met verwarde mensen. Die kunnen we nu nog beter zorg bieden én de overlast voor de omgeving beperken. We hebben nu in Vught de pilot gehad met de wijk-ggd’ers die zelfs landelijk navolging krijgt en nu de SPOR waardoor we een mooie keten krijgen voor de verwarde mens.”

Foto’s en tekst: Lisette Broess-Croonen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen