Kinderen halen traditioneel paaseieren op

Leerlingen van de Dr. Landmanschool zijn woensdagochtend de deuren in Helvoirt langs gegaan vanwege het traditionele ophalen van paaseieren, dat elk jaar op de woensdag voor Pasen gebeurt. Met versierde paasstokken trokken de kinderen door de straten.

“Een ei is geen ei, tweede ei is een half ei, derde ei is een paasei”, klonk het woensdagmorgen. De bewoners hadden meestal een aantal eieren of geld klaarstaan om in de manden van de kinderen te leggen. Sommige groepen trokken een bolderkar mee om de vele opgehaalde eieren mee te nemen.

De traditie van het paaseieren ophalen gaat al meer dan 100 jaar terug in de tijd. Zover bekend is Helvoirt een van de laatste plekken van Nederland waar het paaseieren ophalen nog plaats heeft gevonden. Sinds jaren werd ook in een gedeelte van het buitengebied van Helvoirt weer langs de deuren gegaan om eieren op te halen. Die leverde vele positieven reacties op. Vele oudere vertelde de kinderen dat zei dit vroeger ook nog hadden gedaan.

Na het ophalen van de eieren, snoep en geld, kreeg ieder kind een doosje eieren mee naar huis. De overige eieren, het geld en de snoep gaan naar diverse goede doelen zoals de voedselbank.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen