Foto’s Viering van het 75 jarig bestaan van NAVO/NATO

De Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog en Stichting Liniebreed Ondernemen hebben het initiatief genomen om schuilkelders, luchtwachttorens forten, bunkers, vestingen, linies en meer verdedigingserfgoed open te stellen voor het publiek. Ook vandaag kunt u nog terecht op het terrein van het Geniemuseum in Vught. Cees Ringelberg maakte op zaterdag een mooie fotoreportage

Het thema is 75 jaar NAVO/NATO, deze organisatie is op 4 april 1949 in Washington opgericht. Het doel is om meer aandacht te schenken aan de periode van de Koude Oorlog. Door het openstellen van zowel Militaire als Civiele locaties moet er een duidelijker beeld komen, welke maatregelen er zijn genomen in de Koude Oorlog.

Op het terrein van het Geniemuseum in Vught is een verbindingsbunker aanwezig van de Provinciaal Militair Commandant (PMC) Noord-Brabant. Die bunker is eind jaren zeventig van de vorige eeuw gebouwd naar een ontwerp van de Dienst Genie van Defensie. De PMC en zijn staf konden zich hier in het geval van een crisissituatie terugtrekken en leiding geven aan de eenheden. De bunker maakte deel uit van een landelijk verbindingsnetwerk en was gekoppeld aan een tientallen meters hoge zendmast op de naastgelegen Lunettenkazerne; deze mast is in 2002 gesloopt. De bunker is voorzien van verschillende ruimten die de laatste jaren door enthousiaste vrijwilligers van het Geniemuseum (deels) in originele staat zijn teruggebracht.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen