Zomerschool voor jongeren

Foto: vughtnieuws

Jongeren van twaalf tot achttien jaar hoeven zich deze zomer niet te vervelen. Ze kunnen deelnemen aan de vele activiteiten van de Summer School van Welzijn Vught.

Het idee ontstond in het cultuurnetwerk van de gemeente Vught. “ABZ (Anders Bezig Zijn) kwam met het idee.” vertelt Karin Sprik van Welzijn Vught. “Zij organiseren al jaren een zomerschool voor ouderen en opperden het idee om dit ook voor jongeren te doen. Er is ook echt wel een behoefte aan dit soort activiteiten, helemaal in de zomer als jongeren zich toch meer vervelen en eenzaam zijn omdat vrienden op vakantie zijn. Samen met een groep jongeren en volwassenen hebben we een werkgroep gevormd waar de activiteiten zijn bedacht en uitgewerkt. ABZ heeft ons hierbij goed geholpen met adviezen.”

In de eerste vijf weken van de vakantie staan allerlei activiteiten op de planning, zoals workshops graffiti, hip hop en fotografie. Maar ook uitjes naar het Noord-Brabants Museum en het voetbalstadion van FC Den Bosch. “Er is echt voor ieder wat wils. Het is misschien lastig voor sommigen om zich in hun eentje aan te melden, maar ik hoop echt dat ze over die drempel kunnen stappen en zo met andere jongeren toch heel veel plezier kunnen hebben. De prijzen hebben we laag kunnen houden, mede dankzij subsidie van de gemeente. Zo is de zomerschool voor iedereen toegankelijk. Er is nog plek voor de activiteiten, maar schrijf je snel in, want vol is vol!”

De laatste week van de vakantie zijn er geen activiteiten vanwege Jeugd Actief. “De jongste deelnemers aan de zomerschool doen misschien nog mee met groep acht en de ouderen zijn vaak vrijwilliger. We willen die week niet in de weg staan. Maar we sluiten op de laatste zaterdagavond van de vakantie nog wel af met een bioscoopavond in de Elzenburg, als toegift op de zomerschool. Dat hebben we in maart al een keer gedaan en dat was best een succes. Hopelijk is het dat nu ook weer.”

De activiteiten vinden vrijwel allemaal plaats in Elzenburg, volgens Sprik een schitterende nieuwe locatie. “Het zou ook zonde zijn als dit gebouw heel de zomer leegstaat. De excursies vertrekken in principe ook vanuit Elzenburg, tenzij anders vermeld. Als deze zomerschool een succes wordt, kunnen we er volgend jaar een vervolg aan geven. Ik denk ook echt dat Vughtse jongeren het leuk zouden moeten vinden. Zeker omdat de activiteiten door jongeren zijn bedacht. Alle informatie staat nog uitgebreid op onze website www.welzijnvught.nl. In de groepen acht van de basisscholen en op het Maurick College hebben we flyers uitgedeeld. Hiermee kunnen jongeren zich aanmelden voor de activiteiten en anders via de mail [email protected].”

door Lisette Broess-Croonen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen