Ervaar wat dementie betekent

Foto: Welzijn Vught

De VR-bril geeft gezonde mensen inzicht in de belevingswereld van iemand met dementie. Via deze bril ervaar je gedurende een klein half uur verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens die mensen met dementie dagelijks hebben.

Deze gevoelens zelf ervaren is de meest indringende en daarmee meest effectieve vorm van leren, waardoor meer begrip en compassie voor mensen met dementie ontstaat en de zorglast als minder belastend wordt ervaren.

Met de bril op je neus word je, als het ware als de persoon met dementie, meegenomen in een scenario waarin verschillende symptomen van dementie zijn verwerkt. Nadien volgt een uitgebreid nagesprek met een getrainde vrijwilliger om jouw ervaringen en (nieuwe) inzichten te vertalen naar de prakrijk.

Intussen hebben een mooi aantal mensen deze ervaring opgedaan. Dit waren enkele reacties:

  • “Ik zag mijn eigen hulpeloosheid en onzekerheid terug in de film. Deze herkenning gaf me ook een soort geruststelling.”
  • “Door de dementiebril ben ik erg geschrokken van mijn eigen benadering naar mijn moeder. Ik ga proberen me beter in te leven in hoe zij alles beleeft”
  • “Het was erg fijn om een nagesprek te hebben. Er werd ruim de tijd genomen voor het delen van situaties en gevoelens.”
  • “Door de ervaring met de dementiebril durf ik me opener op te stellen over onze situatie.”
  • “Eigenlijk zou iedereen ongeacht of er sprake is van dementie deze bril eens moeten ervaren.”

Je wordt van harte uitgenodigd om zelf deze ervaring op te doen. Dat kan in het HelvoirThuis, de Leyenhof en DePetrus.

Het kost je een uurtje, maar het helpt je de rest van je leven.

Aanmelden kan via:

https://huis73.op-shop.nl/1675/dementiebril

Of via de QR-code

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen