Videotour junior in Nederlandse Gebarentaal (NGT) gepresenteerd.

Foto: Nationaal Kamp Vught

Woensdagmiddag is in Nationaal Monument Kamp Vught de nieuwe videotour junior in Nederlandse Gebarentaal (NGT) gepresenteerd. Met deze tour wil Nationaal Monument Kamp Vught nog inclusiever zijn en dat ook gezinnen met dove kinderen vanaf 10 jaar hun bezoek optimaal kunnen beleven.

Net als in de audiotour junior, wordt het verhaal van enkele gevangenen verteld. Bijzonder is dat dit in Nederlandse Gebarentaal gebeurt en dat enkele dove jongeren (scholieren van het Koninklijke Kentalis Kompas College in Zaltbommel) de tolken zijn. Voor zover bekend is het de eerste keer dat dove jongeren de vertellers zijn in een videotour. Hiermee wil Nationaal Monument Kamp Vught bereiken dat de jongeren die de videotour gebruiken, zich kunnen spiegelen aan de vertellers omdat deze van dezelfde leeftijd zijn. Drie van deze jongeren waren woensdag ook aanwezig bij de presentatie. Sogand, Frank en Dima vertolken in de videotour het verhaal van Tanneke, Hans en David. Hans overleefde de oorlog en zijn kleinzoon Arjan Nobel was woensdag aanwezig.

In de videotour komt één verhaal voor dat niet in de audiotour junior zit. Het is het verhaal van de dove schoolvriendinnetjes Corrie, Bilsie en Elly. Corrie zag meerdere Joodse leerlingen verdwijnen uit haar schoolklas. Onder hen ook Bilsie en Elly, die mee moesten met de beruchte Kindertransporten vanuit Kamp Vught naar vernietigingskamp Sobibor. Een replica van het poesiealbum van Corrie met een gedicht van Bilsie is onlangs toegevoegd aan de vaste expositie. De dochter van Corrie, Alice Zwaal, nam woensdag de eerste videotour in gebruik.
De aanbevolen minimum leeftijd voor een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught is 10 jaar. De audiotour junior en de videotour junior NGT zijn inbegrepen bij de entree tot het museum en is ontwikkeld voor bezoekers van 10 tot en met 12 jaar. Dove jonge bezoekers kunnen de MapMyVisit-App downloaden op hun eigen telefoon voorafgaand aan het museumbezoek. In NM Kamp Vught volgen zij met deze app de route langs 16 verhaalpunten.
De videotour junior is financieel mogelijk gemaakt door Stichting Theodora Boasson, Stichting Beschermers Nationaal Monument Kamp Vught, Hurks, Stichting Blauwvalk, Vriendenkring Nationaal Monument Kamp Vught, het Dovenfonds en bijdragen van particulieren.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen