Afvalproductie verminderen? Kies voor wasbare luiers

Foto: Wasbareluierwereld.nl

Gemiddeld draagt een kind meer dan 5.000 luiers tot zindelijkheid. Uit een steekproef binnen onze gemeente (2021) bleek 6 kilo van de 84 kilo restafval uit luiers te bestaan, naast de luiers die apart worden ingezameld. Wilt u helpen om onze afvalproductie te verminderen? Wasbare luiers zijn een goed en makkelijk alternatief.

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ook als u de productie en het wassen meetelt. Bij een wasbare luier gooit u de luier niet bij het afval, maar in de was. Het is mogelijk de ontlasting met een inlegvel op te vangen en dit apart weg te gooien. Een andere optie is om de ontlasting uit de luier de schudden, direct in de wc. De ontlasting komt dus niet in de wasmachine.

Makkelijk in gebruik
De moderne wasbare luier lijkt erg op een wegwerpluier: het verschonen gaat vrijwel hetzelfde. Na gebruik verzamelt u de wasbare luiers in een luieremmer met een wasnetje erin. Is het wasnetje vol, dan stopt u de wasbare luiers met netje en al in de wasmachine.
Nog een voordeel van wasbare luiers: over de hele luierperiode vallen wasbare luiers vaak (veel) goedkoper uit dan wegwerpluiers. Zeker wanneer ze voor meerdere kinderen gebruikt kunnen worden.

Meer info?
Online is er veel informatie te vinden over wasbare luiers. Kijk bijvoorbeeld eens op wasbareluierwereld.nl, een onafhankelijk kennisplein voor wasbare luiers, of op brancheverenigingwasbareluiers.nl/consumenten.
Gratis bekijken en/of proberen?
Er bestaan geen fysieke winkels die wasbare luiers verkopen. Via [email protected] kunt u vrijblijvend in contact komen met een ervaringsdeskundige uit onze eigen gemeente.

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen