Patiënten, bezoekers en omwonenden die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen terecht bij het nieuwe Taalpunt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ).
Vrijwilligers van de Stichting Vrienden van het JBZ geven bij dit Taalpunt onder andere advies over taalcursussen. Het Taalpunt is open op werkdagen van 9.00 – 12.00 uur en van 13.00 – 16.00 uur.
Taal maakt gezonder
Als iemand moeite heeft met lezen en schrijven geeft dit dagelijks stressvolle momenten. Ook het maken van een afspraak in het ziekenhuis, of het begrijpen van gezondheidsinformatie is een probleem. Met de opening van het Taalpunt wil het Jeroen Bosch Ziekenhuis het welzijn van laaggeletterden vergroten. Uit onderzoek blijkt dat taalscholing niet alleen taalvaardiger maakt, maar ook gelukkiger, zelfredzamer. En cursisten voelen zich na afloop van een taalcursus gezonder.
Herkennen en verwijzen
Naar schatting ontvangt het JBZ jaarlijks zo’n 18.000 laaggeletterde patiënten. Zorgverleners van het JBZ leren daarom om laaggeletterdheid te herkennen en bespreekbaar te maken. En voortaan kunnen zij een laaggeletterde dus voortaan doorverwijzen naar het Taalpunt. De boodschap aan patiënten en bezoekers is: vertel het ons als u moeite heeft met lezen en schrijven! Dan kunnen we hier rekening mee houden in onze communicatie en helpen we (als u dat wilt) met het vinden van een passende taalcursus.
Samen inzetten voor laaggeletterden
Het JBZ sluit aan bij het Bossche Taalnetwerk; het bondgenootschap voor het bestrijden van laaggeletterdheid in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Vandaag tekent het bondgenootschap een vernieuwd convenant, waarbij Jeroen Bosch Ziekenhuis, UWV Noordoost Brabant, Stichting Lezen en Schrijven en Sagènn als nieuwe partners aansluiten. Alle partijen van het vernieuwde Bossche Taalnetwerk werken samen om laaggeletterdheid terug te dringen. Hiermee vergroten de Bossche burgers hun kansen op de arbeidsmarkt en verbetert hun gezondheid.
Jeroen Bosch Ziekenhuis
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis richten we ons op het bieden van voortreffelijke zorg. Zorg die veilig en gastvrij is en waarin een open dialoog mogelijk is tussen zorgverlener en patiënt. Zorg die gegeven wordt in een stimulerende omgeving waarin continu wordt gestreefd naar verbetering en kennisoverdracht. Bijvoorbeeld door onderzoek, samenwerking met andere zorgpartners en bedrijven en door het opleiden van jonge medische en andere professionals. Zorg waarbij gewerkt wordt vanuit één kerngedachte: Aandacht maakt ’t beter.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit ’s-Hertogenbosch is een groot STZ-ziekenhuis met ruim 760 bedden en zo’n 4.000 medewerkers. De 260 medisch specialisten binnen het JBZ zijn georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het JBZ verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Bijzondere aandachtsgebieden zijn minimaal invasieve (robot)chirurgie en ketenzorg.