Lancering Crossroads Brabant 40-45

Crossroads Brabant herdenkt en viert in 2019 en 2020 vijfenzeventig jaar leven in vrijheid. Dat gebeurt door mensen van nu te raken met verhalen van toen. Bijzondere, levensveranderende verhalen van gewone mensen in buitengewone situaties.

Om het publiek kennis te laten maken met de gedachte achter en de partners van Crossroads Brabant, organiseren vier Brabantse oorlogsmusea op zondag 8 oktober een Crossroads 40|45 dag. Op deze dag bieden het Generaal Maczek Museum, Oorlogsmuseum Overloon, Museum Bevrijdende Vleugels en Nationaal Monument Kamp Vught samen met Erfgoed Brabant een speciaal programma aan waarin levensveranderende verhalen, de kern van Crossroads, centraal staan. Het publiek kan luisteren naar bijzondere verhalen én vindt op alle locaties een plek om zijn of haar verhaal te delen met Erfgoed Brabant.

Vught: Nationaal Monument Kamp Vught
Vanaf 12.30 uur vertelt Eric Borrias bij het kindermonument speciaal voor families het verhaal van twee kinderen, George en Ursula Levy: ‘Mijn pop huilt ’s nachts’. Om 13.00 uur start bij het herinneringscentrum een speciale fietstocht naar de Gedenkplaats Haaren. Onderweg worden verhalen verteld en in Haaren is een ontvangst met introductie, en de gelegenheid zelf rond te kijken. Om 14.30 uur verzorgt historicus Leo Salemink in barak 1B een lezing over Duitse deserteurs in de oorlog, onder meer in Brabant. Daarnaast is er een doorlopend filmprogramma met toepasselijke films over Brabanders in de oorlog. Deelname aan alle activiteiten is inbegrepen bij de entree. 

Breda: Generaal Maczek Museum
Het Pools militair ereveld in Breda is de grootste Poolse begraafplaats in Nederland. Op 8 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur vertellen medewerkers van het Generaal Maczek Museum ingrijpende verhalen bij de graven van verschillende Poolse soldaten. Deze ‘outdoor experience’ stelt de beleving centraal; re-enactors geven de bezoeker een inkijkje in het dagelijkse leven van de soldaat. Daarnaast is ook informatie te krijgen over de plannen voor het in 2019 te openen Generaal Maczek Memorial. Toegang is gratis.

Overloon: Oorlogsmuseum Overloon
Oorlogsmuseum Overloon is op 8 oktober voor iedereen gratis toegankelijk. Een talkshow onder leiding van Joris Gerritsen vindt plaats om 12.30 uur en 14.30 uur en gaat over levensveranderende gebeurtenissen tijdens uitzending naar oorlogsgebied. In drie inhoudelijke blokken komen de volgende dubbelinterviews langs. Als eerste, ‘PTTS, ziekte of flauwekul?’ met het Hoofd Psychiatrische Advisering van Defensie en een Unifil-veteraan uit Libanon. Na een muzikaal intermezzo komt ‘Zelf geweld toepassen – en daarna?’ aan bod met een Bosnië-veteraan en een Afghanistan-veteraan. En het laatste deel van de talkshow gaan een Mali-veteraan/hulpverlener en een veteraan in gesprek met elkaar over de vraag ‘Vredes-, opbouw- of oorlogsmissies: wezenlijk verschillend?’. Om 14.00 uur heeft de boekpresentatie plaats van Harry Bloemen uit Venray, die als kind de gevechten bij Overloon en Venray meemaakte.

Best: Bevrijdende Vleugels
Museum Bevrijdende Vleugels stelt de regionale verhalen uit WOII centraal. Zo komt Ronnie van Geffen zijn boek ‘Zeven kleuren stront’ presenteren – over drie totaal verschillende mannen die elkaar tegenkomen bij de bevrijding van Eindhoven – en hij gaat voorlezen uit eigen werk. Meerdere sprekers gaan op vaste tijden verhalen vertellen met ruimte  voor debat.

Achtergrond
Crossroads Brabant 40-45 verzamelt, bewaart en ontsluit persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog: groot of klein, over de mobilisatie, het verzet, collaboratie of tewerkstelling. Verhalen waarin vaak een levens veranderende keuze centraal staat’. Vijfenzeventig verhalen – voor elk jaar leven in vrijheid één – worden actief doorverteld, door deze letterlijk te markeren in het Brabantse landschap. Dit gebeurt in de vorm van een rood kruis, dat 14 september is onthuld door de Brabantse Gedeputeerde Henri Swinkels.De verhalen worden bewerkt tot een aansprekende vorm, die het publiek op de historisch beladen plekken meevoert naar de dilemma’s die toen voorlagen. Zo kunnen naoorlogse generaties op uiteenlopende manieren, bijvoorbeeld in een voorstelling, een muziekstuk, een expositie of een kunstwerk, ervaren wat de impact van de Tweede Wereldoorlog is geweest, en hoe deze doorleeft tot in onze tijd.

YouTube Filmpje Crossroads – https://www.youtube.com/watch?v=T97elLcP5f0

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen