‘De perfecte ouder bestaat niet, de bewuste ouder wel’

Foto: Stichting Opvoeden.nl

Pedagoog Joyce Vlamings ontmoet dagelijks ouders met opvoedvragen. Als moeder van twee kinderen weet ze als geen ander wat je als ouder allemaal op je bordje krijgt.

Die ervaring zet ze in om het ouders makkelijker te maken om opvoedvragen bespreekbaar te maken. Joyce deelt met ouders ook haar eigen opvoedervaringen. ,,Ik ben dan wel pedagoog, maar bij mij gaat ook echt niet alles goed. Dat vertel ik aan ouders. Ik merk dat ze zich dan in het verhaal herkennen en meer ontspannen.”

Als het aan Joyce ligt, kunnen ouders niet vroeg genoeg geïnformeerd worden over de situaties die ze tijdens het opvoeden tegenkomen. Wat haar betreft leren kersverse ouders al over peuter driftbuien, de opvoed-valkuilen en manieren van instructies geven.

“Ik werk vanuit positiviteit. Vertel een kind wat het wél mag in plaats van wat het niet mag. Dan luisteren kinderen veel beter. Gebruik het woordje ‘niet’ zo weinig mogelijk. Ik wil overigens benadrukken dat dit niet betekent dat je dan maar alles hoeft te tolereren. Je maakt enkel de instructie positief, maar bedoelt hetzelfde. Bijvoorbeeld: ‘niet rennen’ wordt ‘rustig lopen’ of ‘niet gillen’ wordt: ‘rustig praten’.” Daarnaast kijkt Joyce naar de achtergrond van een kind. ,,Een ‘lastig kind’ heeft ergens last van. Dat probeer ik boven tafel te krijgen. En dan laat ik vooral de ouders het werk doen. Want ik geloof: de perfecte ouder bestaat niet, de bewuste ouder bestaat wel.”

Bron: Stichting Opvoeden.nl

Voor vrijblijvende informatie neem contact op met:
E: [email protected]
T: 06-21685125
W: www.joyeux.nu  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen