Column Foppe Een basis opbouwen

Foto: Foppe Weijer

Inmiddels ga ik mijn tweede jaar als moestuinier in. Een moestuin beginnen in november betekent dat je een lange adem moet hebben.

Het duurt namelijk wel eventjes voor je groente en fruit uit de tuin kunt oogsten. Die eerste maanden kon ik de grond omspitten, de wortels van de Haagwinde zoveel mogelijk verwijderen en een laag champost op de bodem aanbrengen. Daarna was het wachten tot de grond warm genoeg was voor de plantjes. En die eerste plantjes zijn er gekomen, de meesten kwamen rijkelijk op. Een seizoen van asperges tot boerenkool heb ik achter de rug en van wat ik over had, hebben mijn buren en vrienden genoten.

Ik heb gemerkt dat ik de rust nog moet vinden voor de tuin. In het begin kon het me niet snel genoeg gaan en had ik de neiging om aan de jonge plantjes te trekken om ze sneller te laten groeien. Alle begin is moeilijk en ik moet vast nog een aantal jaren tuinieren om de basis van de tuin goed onder de knie te krijgen.

Dat geldt eerlijk gezegd voor alles. Eerst de basis opbouwen en daar de tijd voor nemen. Elke dag iets doen, niet meteen alles af willen hebben, niet meteen klaar willen zijn. De groenten nemen hun tijd om te groeien en mijn lichaam moet zich sterken in fysieke arbeid en mijn aandacht houden bij bewerken van grond. Ik zal vast nog wel leren om genoeg te tuinieren zonder over mijn grenzen te gaan.

Volgende maand staat witlof centraal. Mocht je een recept hebben, stuur het voor eind december op naar de redactie van [email protected]. Wie weet wordt jouw recept gepubliceerd.

Deze maand staat boerenkool centraal. Een kool die van oorsprong (rond 400 v Chr.) uit Klein-Azië komt en later over Europa is verspreid. Ik heb gelezen dat bij de Romeinen deze kool een delicatesse was. In het album “Asterix en de Belgen” maakte de senator Onderonsjus zich zorgen over de Brassica (kool) en heeft Julius Caesar een debat over de problemen met de kool kwekers moeten onderbreken voor die onoverwinnelijke Galliërs. In de zuidelijke landen wordt de kool steeds meer als veevoeder gebruikt, maar in Nederland is de boerenkool sinds 2007 bezig aan een come-back. Het wordt gezien als superfood, rijk aan vitaminen en mineralen.

En ik, ik vind het gewoon lekker.

Recept boerenkool voor 4 personen: Boerenkoolschotel uit de oven

(Uit de Allerhande – AH: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R148574/boerenkoolschotel-uit-de-oven)

600 g             aardappelpuree
600 g              gesneden boerenkool
300 g              vegetarisch gehakt
4 el                 boter
1                     ui
150 g              gemalen oude kaas

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4. Kook in een pan de boerenkool ca. 5 min. Giet de boerenkool af in een vergiet en laat uitlekken. Pel en snipper ondertussen de ui. Verhit in een koekenpan de helft van de boter en fruit ca. 2 min.
  2. Voeg het vegetarische gehakt toe en bak ca. 4 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bereid de aardappelpuree met water, melk en de rest van de boter volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Vet de ovenschaal in. Vul de schaal laag om laag met boerenkool, gehakt, puree en de helft van de kaas. Eindig met puree. Strooi de rest van de kaas erover. Bak de schotel ca. 20 min in het midden van de oven.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen