Column Foppe Weijer Keuzes en het winnen van Vughtenaartjes

Foto: Foppe Weijer

Maandelijks schrijft Foppe Weijer een column voor Vught Nieuws met deze keer Keuzes en het winnen van Vughtenaartjes

Verderop in de column de keuze aan jou om een recept in te sturen en kans te hebben om twee Vughtenaartjes te winnen. Ondertussen sta ik voor een andere keuze. Sta ik al op of blijf ik nog heel even liggen? Het begint ‘s morgens vroeg al. Werkelijk ieder moment van de dag word ik uitgedaagd tot het maken van een keuze.

Het eerste woord dat ik voor deze column op papier zet, geeft al lichte stress. Het is niet alleen de keuze zelf, maar ook en vooral de druk om een ‘goede’ keuze te maken. Gebruik ik het meervoud ‘keuzes’ of ‘keuzen’? Gelukkig leef ik in vrijheid en mag ik iedere dag kiezen, natuurlijk wel binnen grenzen. Het blijven liggen mag in het weekend, doordeweeks wil ik toch echt op tijd op mijn werk zijn en ook dat is natuurlijk weer een keuze.

Vroeger was mijn antwoord op de vraag: ‘Wil je koffie of thee?’, vrij makkelijk. Koffie. Bij de optie thee kwam namelijk de vervolgvraag: ‘Wil je dan groene thee, zwarte thee of thee met een smaakje?’. Maar koffie was gewoon koffie. Tegenwoordig komt ook op dat antwoord steevast een vervolgvraag: ‘Wil je cappuccino, café latte of espresso?’

‘Doe maar water. Sorry, doe maar plat water.’ Een leven vol keuzes.

Uiteindelijk denk ik wel dat elke keuze een ‘goede’ keuze is, zolang ik maar kies. Wat een ander er ook van mag denken.

Voor mijn moestuin sta ik dit tweede seizoen en aan het begin van het jaar ook voor een keuze. Hoe ga ik om met de wisselteelt? Het is verstandig om groentesoorten ieder jaar op een andere plek in de tuin te laten groeien om ziekten en plagen zoveel mogelijk tegen te gaan. Afgelopen jaar heb ik daar nog een beetje in aangerommeld en stonden alle groentesoorten door elkaar. Dit jaar heb ik me voorgenomen om een stap te zetten in de vruchtwisseling. De onderstaande verdeling ga ik aanhouden: Kool -, blad -, vrucht -, wortel – en peulgewassen, aardappelen en een apart bed voor de aardbeien. De keuze is gemaakt, wat een ander er ook van mag denken.

De bedden in de moestuin ga ik pas in maart in orde maken, compost erdoor en luchtig omscheppen, waardoor de tuin straks klaar is voor een nieuw groei – en bloeiseizoen. Dus volgens mij mag ik nu nog wel even blijven liggen.

Ook voor jou een keuzemoment. Stuur je een recept in of niet? Uit de inzendingen (alleen voor inwoners van Vught) wordt een winnaar getrokken en die krijgt twee Vughtenaartjes (gebak). Natuurlijk wordt ook het ingestuurde recept gepubliceerd.

Volgende maand staat rode kool op het programma. Heb je een lekker recept waar rode kool de hoofdrol in speelt, mail het voor 17 maart 2018 door aan [email protected].

Afgelopen jaar heb ik geen spruitjes geteeld. Maar ik vind spruitjes op mijn bord overheerlijk, vandaar dat ik ze in het zaaischema voor komend jaar heb opgenomen. De afgebeelde spruitkool stond in de tuin van een moestuinbuurvrouw.

Recept: Spruitjesstoof met paddenstoelen (4 personen).

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1187742/spruitjesstoof-met-paddenstoelen

500 g spruiten
1 kleine ui
250 g kastanjechampignons
25 g ongezouten boter (of margarine)
1 el tarwebloem
½ groentebouillontablet
125 ml verse slagroom
200 ml water

Snijd de onderkant van de spruiten, haal de buitenste blaadjes eraf en halveer de spruiten. Snipper de ui en snijd de champignons in kwarten.

Verhit de boter in een koekenpan en bak de spruiten, ui en champignons op middelhoog vuur in 5 min. goudbruin. Voeg de bloem toe en bak al roerend 1 min. mee. Verkruimel de bouillontablet erover, voeg de slagroom en het water toe. Breng aan de kook en laat ca. 10 min. op laag vuur stoven. Roer regelmatig.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen